Човешкият мозък винаги работи. Той се грижи за мислите и движенията ни, за дишането и сърдечния ритъм, за сетивата ни - работи усилено 24 часа в денонощието, дори когато спим.

Това означава, че той се нуждае от постоянно снабдяване с гориво. А това "гориво" идва от храните, които приемаме.

Казано по-просто, това, което ядете, влияе пряко върху структурата и функциите на мозъка ви и в крайна сметка върху настроението ви, акцентират от Harvard Health Publishing, платформа на Harvard Medical School.

Подобно на скъп автомобил, човешкият мозък функционира най-добре, когато получава само първокласно гориво.

Консумацията на висококачествени храни, които съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти, подхранва мозъка и го предпазва от оксидативен стрес – натрупване на "отпадъци"(т.нар. свободни радикали), които се образуват при преработването на кислорода от тялото и могат да увредят клетките.

За съжаление, също подобно на скъп автомобил, мозъкът ви може да се повреди, ако приема лоши горива.

Ако ядете преработени или рафинирани храни, мозъкът много по-трудно може да се освободи след това от вредните вещества. Затова и храните с високо съдържание на рафинирани захари са вредни за мозъка, посочват още от Harvard Health Publishing, като добавят, че освен че влошават регулирането на инсулина в организма, те също така насърчават оксидативния стрес. Многобройни проучвания са установили връзка между храненето с високо съдържание на рафинирани захари и влошената мозъчна функция. Подобни навици могат да доведат дори до засилване на депресивните състояния.

И това е логично. Ако мозъкът ви е лишен от качествено хранене или ако в него циркулират свободни радикали, които допълнително допринасят за увреждането на мозъчната тъкан, могат да се очакват последствия, обясняват учените.

Въпреки това дълго време научната общност не признава напълно връзката между настроението и храната. С времето обаче разрастващата се област на хранителната психиатрия установява, че има много взаимовръзки между това какво ядете и начина, по който се чувствате, а и как в крайна сметка се държите.

Кой иска да е вечно млад? Учените вече знаят какОткритието има потенциал за терапевтична употреба при заболявания като рак и деменция

Как храните, които консумирате, влияят на психичното ви здраве

Серотонинът е невротрансмитер, който спомага за регулирането на съня и апетита, влияе върху настроението и потиска болката.

Тъй като около 95% от серотонина се произвежда в стомашно-чревния тракт, а стомашно-чревният тракт е покрит със сто милиона нервни клетки или неврони, логично е вътрешните механизми на храносмилателната ни система не само да ни помагат да смиламе храната, но и да направляват емоциите ни.

От Harvard Health Publishing посочват нещо повече - функцията на тези неврони - и производството на невротрансмитери като серотонина - се влияе в голяма степен от милиардите "добри" бактерии, които съставляват чревната екосистема. Тези бактерии играят съществена роля за цялостното здраве на човека, тъй като защитават лигавицата на червата, осигурявайки здрава бариера срещу токсините и "лошите" бактерии, ограничават възпаленията, подобряват начина, по който усвояваме хранителните вещества и активират невронните пътища между червата и мозъка.

Проучванията сравняват "традиционните" начини на хранене (средиземноморската или традиционната японска кухня, например) с типичната "западна" кухня и сравнението показва, че рискът от депресия е с 25-35% по-нисък при тези, които се хранят по традиционни начини.

Официално: Алкохолът вече не е модерен Как едно движение, започнало през 2018 г., стана мейнстрийм – и доведе до трезва Нова година

Учените обясняват тази разлика с това, че те обикновено са богати на зеленчуци, плодове, непреработени зърнени храни, риба и морски дарове и съдържат само скромни количества нетлъсто месо и млечни продукти. Освен това те не съдържат преработени и рафинирани храни и захари, които са основни елементи на "западния" модел на хранене.

Не на последно място, много от тези непреработени храни са ферментирали и следователно действат като естествени пробиотици.

Може да ви звучи невероятно, но идеята, че добрите бактерии не само влияят на това, което червата ни храносмилат и усвояват, но и на настроението и нивото на енергия, набира все по-голяма популярност сред изследователите, акцентират от Harvard Health Publishing.

Започнете да обръщате внимание на това как се чувствате, консумирайки различни храни - не само в момента след консумацията им, но и на следващия ден.

Опитайте да се храните „традиционно“ в продължение на две до три седмици, което означава да изключите всички преработени храни и захар. Вижте как се чувствате. След това бавно въведете отново обичайния си начин на хранене и направете сравнение, съветват учените.