Едностранното руско прекратяване на огъня, разпоредено от президента на Русия Владимир Путин, влезе в сила по фронтова линия днес на обeд московско време, съобщи руската държавна телевизия.

„Днес по обяд режимът на прекратяване на огъня влезе в сила по цялата линия на съприкосновение", съобщи руският Първи канал, цитиран от световните агенции и БТА. Прекратяването на огъня ще продължи до полунощ на 7 януари, тоест продължителността му ще бъде 36 часа. То бе въведено заради православната Коледа.

Украйна вече определи призивите на руската стана за това прекратяване на огъня, като лицемерие и заяви, че може да има мир само след изтеглянето на руските войски от Украйна, припомня ДПА.


Зеленски обвини Путин, че иска да използва Коледа „като прикритие“Той каза още че „всеки по света знае как Кремъл използва спиранията във войната, за да продължи войната с нова сила“

В украинския град Бахмут, в източната част на страната, артилерийският обстрел продължава и от двете страни на фронтовата линия, въпреки влизането в сила на едностранното прекратяване на огъня, обявено по-рано днес от Москва, констатираха журналисти на AFP, цитирани от БТА. Интензивността на обстрела, идващ и от двете страни, обаче е по-малък в сравнение с предходните дни. Градът е в голямата си част разрушен и опустял.

В град Краматорск, в Източна Украйна, също е имало руски удари след влизането в сила на едностранното прекратяване на огъня, съобщи в Telegram Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на украинската президентска администрация. Той поясни, че на два пъти е имало ракетен обстрел и жилищна сграда е била поразена. Според предварителните информации жертви няма.


За Киев предложението на Москва за 36-часово примирие е циничен капанПутин разпореди прекратяване на огъня от 12:00 часа московско време на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари

От своя страна руската армия обяви, че спазва прекратяването на огъня и обвини Киев, че продължава с бомбардировките по градове и руски позиции, предадоха световните агенции.

Днес министерството на отбраната на Беларус съобщи, че влак, превозващ руски военни и оборудване, е пристигнал в страната, която е близък съюзник на Москва, предаде Reuters.

Минск съобщи в четвъртък, че ще получи повече оръжия и оборудване от Русия в момент, в който двете държави засилват военното си сътрудничество. Това породи опасения, че страната може да бъде използван за отправна точка за атака срещу Украйна от север.