„Голямото пътуване” (chunyun) за Пролетния фестивал по случай Лунната нова година започна в Китай в събота. Най-голямата в света човешка миграция ще премине под знака на COVID тази година. Тя е първата от 2020 г., която е без ограничения за вътрешно пътуване, пише Reuters.

Сезонът на пътуванията в Китай обикновено започва 15 дни преди Нова година и продължава около 40 дни.

През последния месец страната драматично преобърна стратегията си за „нулев COVID“ след исторически протести срещу политика, включваща чести тестове, ограничено движение, масови блокирания и тежки щети за втората по големина глобална икономика.

Инвеститорите се надяват, че повторното отваряне в крайна сметка ще съживи икономиката на страната на стойност 17 трилиона долара, която записа най-ниския си растеж от почти половин век.

Резките промени в протичането на болестта предизвика нова вълна от инфекции сред 1,4 милиардното население на страната, която изпитва остър недостиг на болнични легла и лекарства.

Министерството на транспорта заяви, че очаква повече от 2 милиона китайци да предприемат пътувания през следващите 40 дни, което е увеличение от 99,5% на годишна база и представлява 70,3% от броя на пътуванията през 2019 г.

ЕК очаква мерките за пътуващите от Китай да заработят възможно най-бързоЕвропейската комисия изрази очакване държавите от ЕС да въведат възможно най-бързо общите европейски мерки за пътуванията от Китай, свързани с проследяването на разпространението на Covid-19

Реакциите в страната бяха противоречиви – докато част от китайците приветстваха свободата да се завърнат по родните си места и да празнуват с близките си настъпването на Лунната нова година, други признаха, че ще ограничат пътуванията, заради опасения от разпространение на заразата.

Властите се опасяват, че масовата миграция ще доведе до нов скок на инфекциите в по-малките градове и селските райони, които не са добре оборудвани с легла за интензивно лечение и вентилатори за обдишване.

Джулиан Еванс-Причард, старши икономист в Capital Economics за Китай, призна този риск, но счита, че „в големите градове, които съставляват голяма част от китайската икономика, изглежда най-лошото е отминало“.

Ернан Куи, анализатор в Gavekal Dragonomics в Пекин, смята, че вълната вече да е достигнала своя връх в повечето региони, позовавайки се на различни анализи.

Границите се отварят

Повторното отваряне на границата на Китай с Хонконг ще бъде в неделя. Тогава е и краят на изискването на Китай за поставяне под карантина на входящите международни пътници. Това на практика ще позволи на милиони китайци да се отправят за чужбина за първи път след затварянето на границите преди почти три години, без да се страхуват, че ще трябва да поставят под карантина при завръщането си.

Повечето страни, в това число и ЕС-27, ще изискват отрицателни тестове за COVID от китайските пътници, заради съмненията на Световната здравна организация, че официалните данни на властите за разпространението на вируса са достатъчно обективни.

Приоритет са ваксините и лечението

През по-голямата част от пандемията Китай наливаше ресурси в обширна програма за PCR тестване и проследяване на случаи на COVID-19. Фокусът на властите сега е към ваксините и лечението – в събота те обявиха, че насочват финансовите ресурси към лечението и ще субсидират 60% от разходите за него до 31 март.

Правителството преговаря с Pfizer Inc за получаване на лиценз, който ще позволи на местни фармацевтични компании да произвеждат и разпространяват генерична версия на антивирусното лекарство срещу COVID-19 Paxlovid в Китай.

Новa прогноза за Covid-19 в Китай: Над 1 млн. смъртни случая до 2023 г.Прогнозата е на базирания в САЩ Институт за здравни показатели и оценки

Що се отнася до ваксината, китайската CanSino Biologics Inc обяви, че е започнала пробно производство на своята бустерна ваксина срещу COVID-19 иРНК, известна като CS-2034.

Китай разчита на девет вътрешно разработени ваксини срещу COVID, одобрени за употреба, включително инактивирани ваксини, но нито една от тях не е адаптирана към силно трансмисивния вариант Omicron и неговите варианти, които сега са в обращение.

Общият процент на ваксиниране в страната е над 90%, но делът на възрастните, получили бустер ваксини, спада до 57,9% и до 42,3% - за тези над 80 години, според правителствените данни.

Китай съобщи за три нови смъртни случая от COVID в континенталната част в петък, с които официалният брой достигна 5267 – един от най-ниските в света на глава от населението. Международни здравни експерти обаче смятат, че тясната дефиниция на Пекин за смъртността от COVID не отразява истинския брой и някои прогнозират повече от милион смъртни случая през тази година.