Новооткритите останки се проучват от Австрийския археологически институт, Университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц, Университета в Кил и още няколко академични организации, а мястото, на което са намерени останките, съответства на района, посочен от древногръцкия историк Страбон, който описва светилището преди около 2000 години.

Известно е, че районът на Самикон, който се намира в близост до крайбрежието на Пелопонес, е бил жертва на множество цунами в древната си история. И това, че хората винаги са избягвали подобни райони, е още едно доказателство, че тези останки могат да са част от храм на древногръцкия бог, в чиято длъжностна характеристика според тогавашната митология влизат земетресенията и цунамитата, а не останки от някакво селище.

12-те необикновени находки на 2022 г.Kакво ще кажете да откриете средновековен брачен пръстен в двора си?

Останките са открити за първи път през 2021 г., но едва преди няколко месеца археолозите разбират, че те вероятно са част от храм на Посейдон. Но за да се потвърди това на 100%, е необходимо да се направят още изследвания на структурата на откритите останки, като за следващите няколко години са планирани обширни археологически, геоархеологически и геофизични анализи, които да дадат по-добра представа за това какво е представлявала структурата и какво е било нейното предназначение.

В гръцката митология Посейдон е бог на морето, земетресенията и конете. Той е брат на Зевс, бога на небето, и Хадес, бога на подземния свят. Тримата се смятат за най-висшите богове от древногръцкия Пантеон.

Традиционно е изобразяван с тризъбец, за който се смята, че е използвал, за да насочва силите му.