Администрацията на американския президент Джо Байдън има готовност да изпрати значителен брой танкове M1 Abrams в Украйна. Официалното съобщение за доставките може да дойде още тази седмица, казват американски служители, цитирани от The Wall Street Journal.

Съобщението ще бъде част от по-широко дипломатическо споразумение с Германия, в което Берлин ще се съгласи да изпрати малък брой от своите танкове Leopard 2, пише още WSJ.

Това би разрешило трансатлантическото разногласие относно танковете по време на ключова фаза от войната - Киев подготвя контранастъпление, за да се опита да си върне украинска територия, а Русия мобилизира войски за собствените си операции, пише още изданието.

Според публикацията на WSJ, Берлин ще се ангажира да предостави около 14 танка Leopard 2 на Киев от своите запаси и ще позволи на други страни, сред които Полша, да доставят произведените в Германия танкове на Украйна веднага щом бъде обявено споразумението със САЩ.

Според WSJ Байдън се е съгласил да проучи предоставянето на танковете в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц миналата седмица. Високопоставен германски служител казва за изданието, че въпросът е бил предмет на интензивни преговори между Вашингтон и Берлин повече от седмица и изглежда е на път да бъде разрешен.

Днес германското издание Spiegel, цитирано от Reuters, съобщи, че канцлерът Олаф Шолц е решил да изпрати танкове Leopard 2 на Украйна и да позволи на други страни като Полша да направят същото, докато САЩ може да доставят танкове Abrams.

Решението се отнася за поне една рота танкове Leopard 2 А6, които ще бъдат предоставени от запасите на Бундесвера.

Други съюзници, в Скандинавия например, възнамеряват да се присъединят към Германия, като изпратят свои танкове "Леопард" на Киев, допълва Spiegel.