Какво общо има Беси Коулман с Тина Търнър, Джейн Гудол и Мадам Си Джей Уокър? От сряда е кукла Барби.

Производителят Mattel официално обяви пускането на пазара на куклата Bessie Coleman като част от своята серия „Вдъхновяващи жени“.

Коулман е първата жена пилот от афроамерикански и индиански произход, чиято мисия е да насърчава жените и афроамериканците да постигнат мечтите си, пише CNN.

Mattel също така ще си партнира с Bessie Coleman Aviation All-Stars – организация с нестопанска цел, основана от праплеменницата на Коулман Джиджи – която обучава студенти и ги запознава с кариерите в авиацията, както и с организацията с нестопанска цел Girls Write Now.


Приматологът Джейн Гудол се сдоби със своя кукла БарбиОт Mattel Inc представиха новата кукла Барби, която е произведена от рециклирана пластмаса и е част от серията „Вдъхновяващи жени“

Беси Коулман е родена през 1892 г. в Тексас. Майка ѝ е афроамериканка, която работи като прислужница, а баща ѝ е местен индианец. Семейството има още 12 деца.

Беси израства, помагайки на майка си в брането на памук и прането. На 18 години започва да посещава Селскостопански университет, но след един семестър прекъсва образованието си.

Когато е на 23 години заминава да живее с братята си в Чикаго, където започва да работи като маникюристка. Братята ѝ пък служат в армията по време на Първата световна война. Разказите им, че на жените във Франция им е позволено да учат да летят със самолет я карат силно да поиска същото Нито едно авиационно училище в САЩ обаче не я приема заради произхода и пола ѝ.

Беси започва да учи френски език и през 1920 г. е приета в авиационна школа във Франция. През 1921 г. тя става първата американска жена, получила лиценз за международен пилот от Международната федерация по аеронавтика. След това се специализира в каскади и парашутизъм, купува си собствен самолет и се връща в САЩ.


Не само за деца: Индустрията за играчки се обръща към отдавна порасналитеМного възрастни се обръщат към конструкторите на Lego или други колекционерски играчки, за да се докоснат до комфорта на детството

Известна със своите трикове, тя получава прякори като „Смелата Беси“ и „Кралица Бес“, чийто живот завършва с трагичен самолетен инцидент. През 1926 г. Беси Колман провежда тестов полет с механика Уилям Уилс, който пилотира самолета, а тя е на пътническата седалка без предпазен колан. На около 900 м височина Уилс губи контрол над управлението и самолетът се обръща. Колман пада от него и загива. Тогава тя е на 34 години. Уилс се разбива със самолета близо до тялото ѝ и също губи живота си.

Това е съвсем кратък очерк на житейския и професионален път на Беси Колман, чиято племенница Джиджи казва: „Надяваме се чрез новата кукла Барби повече хора да научат нейната вдъхновяваща история и тя да ги окрили“.