С приемането на еврото страната ни ще повиши кредитния си рейтинг и това ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите, заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред БНР.

Той подчерта, че навлизаме в цикъл, в който лихвите ще се покачват и добави, че ако през 2024 г. осъществим националната цел да приемем европейската валута, ще можем да използваме всички европейски инструменти по време на кризи, а банковата ни система ще бъде по-стабилна.

За да няма спекулативни дейности в търговските обекти, ще трябва да бъдат активизирани регулаторните органи още преди влизането ни в еврозоната, каза още вицепремиерът.

Според него датата за приемането на еврото остава реалистична, но все още не сме изпълнили няколко критерии и инфлацията продължава да бъде прекалено висока.

Икономика на кръстопът. Три прогнози за БългарияПрогнози дават икономистите проф. Татяна Хубенова, Юлиан Войнов и Георги Ангелов

"Обикновено решението от страна на Съвета на ЕС за влизане се взема през юли, след това през август трябва да се случи въвеждането на цени в лева и в евро“, обясни Пеканов пред "Нова телевизия".

За да не се стига до повишение на цените при приемането на еврото, Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията трябва да предприемат ясни действия в посока пресичане на нелоялни практики и спекулации, каза още той.

„В първите дни на въвеждане на еврото в Хърватия видяхме някои спекулативни дейности в търговски обекти – чиста злоупотреба. Това е сериозен проблем, който ние трябва да адресираме, това е основният проблем – отделни търговски субекти да спекулират и да използват тази възможност, за да повишават цените“, каза още вицепремиерът пред "Нова телевизия".


Само една трета от българите подкрепят евротоТова сочи проучване на Алфа Рисърч, проведено с 1200 български граждани и 500 фирми Пеканов определи информационната кампанията на на "Възраждане" за иницииране на референдум срещу въвеждането на еврото като лъскава и добре подготвена. „Навсякъде лансират един куп митове и според мен неверни факти, например, че ще се откажем от паричната си политика. Ние сме се отказали от нея през 1997 г. с влизането във Валутния борд“, коментира той.