Стрийминг гигантът Netflix намали цените в повече от 30 държави в Азия, Европа, Латинска Америка, Африка и Близкия изток в опит да привлече повече абонати. Сред тях е и България.

Държавите, в които таксите за абонамент са намалени, включват още Малайзия, Индонезия, Тайланд, Филипините, Хърватия, Венецуела, Кения и Иран, съобщава BBC. Към момента актуализацията на цените на компанията, която оперира в 190 държави, не важи за Обединеното кралство и САЩ.

Този ход се случва на фона на нарастващите разходи за живот на домакинствата, както и на нарастващата конкуренция на подобни на Netflix услуги, сред които Amazon, HBO и Disney, но и други платформи.

Намаленията важат за определени ценови планове, като в някои случаи таксите за абонамент падат наполовина, посочва BBC.

Акциите на Netflix затвориха със спад от 3,4% в американската търговска сесия в четвъртък, след като The Wall Street Journal първи съобщи за новия ход на компанията.

Миналата година компанията съкрати стотици служители и пусна по-евтина опция за стрийминг с реклами в опит да увеличи дела си на все по-конкурентния пазар, припомня BBC.

Netflix ограничава споделянето на пароли, но не знае точно какАко успее да го направи, платформата може да увеличи приходите си с над 700 млн. само в САЩ, но предизвикателствата са много

Компанията също така предприе действия за ограничаване на практиката потребителите да споделят абонаментите си с близки и приятели, които не живеят с тях.

Миналото лято Netflix разкри, че платформата е загубила почти милион абонати между април и края на юни.

През януари компанията заяви, че броят на абонатите е скочил в края на 2022 г.