Възстановяването на акциите на бързоразвиващите се технологични компании помогна на борсовите индекси в САЩ да се повишат в понеделник, след като в петък регистрираха най-лошата си седмица за годината.

Акциите на секторите, свързани с потребителските, индустриални и информационни технологии доведоха S&P 500 до повишение, докато т. нар. безопасни акции в комуналните услуги, здравеопазването и основните потребителски стоки се понижиха, съобщава The Wall Street Journal.

S&P 500 натрупа 12,20 пункта, или 0,3%, за да затвори на 3982,24.

Dow Jones Industrial Average добави 72,17 пункта, или 0,2%, завършвайки на 32889,09.

Nasdaq Composite се повиши със 72,04 пункта, или 0,6%, до 11466,98.

Акциите на Tesla продължиха да се покачват, добавяйки $10,75, или 5,5%, до $207,63, с което печалбите им за 2023 г. достигнаха 69%.

Илон Мъск отново е най-богатият човек в света. И е изправен пред ново делоПокачването на акциите на Tesla е издигнало Мъск обратно на върха на индекса на Bloomberg

Акциите на компаниите за възобновяема енергия Enphase Energy и SolarEdge Technologies също се повишиха с по над 5%.

Pfizer, за която The Wall Street Journal съобщи, че преговаря за придобиването на биотехнологичната компания Seagen в сделка на стойност над 30 милиарда долара, беше сред изоставащите в индекса, като се понижи с 97 цента, или 2,3%, до 40,78 долара. Seagen, която работи в областта на антитуморните терапии, поскъпна с $16,79, или с 10%, до $178,16.

Към понеделник S&P 500 се е повишил с 3,7% за годината.

Nasdaq Composite е натрупал почти 10%, тъй като акциите на технологични гиганти като Apple и Meta продължават да отбелязват големи печалби.

Индексът на сините чипове Dow Jones е загубил 0,8%.

Акциите бяха подложени на натиск през февруари, тъй като икономическите данни принудиха инвеститорите да преосмислят очакванията си, че смекчаването на инфлационния натиск ще позволи на Федералния резерв да прекрати агресивните увеличения на лихвените проценти. Вместо това се засилиха прогнозите, че лихвените проценти на Фед ще се покачат доста над 5% и че предстои по-голяма нестабилност на световните пазари.

Фед смята, че повишаването на лихвените проценти трябва да продължиТова става ясно от публикуваните снощи протоколи от срещата, проведена на 31 януари и 1 февруари

Някои финансови мениджъри казват, че изборът на отделни акции придобива все по-голямо значение след години, в които инвеститорите можеха просто да яхнат нарастващите индекси, задвижвани от няколко акции с голяма капитализация и потенциал за растеж.


„Вместо да се движи от 5-10 акции, сега пазарът ще се движи от останалите 490“, казва Дерек Изуел, главен инвестиционен директор в Shelton Capital Management. „Това дава на мениджърите на активи много повече пространство да намерят най-добре представящите се акции и да надминат своя бенчмарк.“

Флориан Херцог, Amundi: Облигациите отново могат да носят възвръщаемостПо-строгата парична политика би трябвало да помогне за стабилизиране на инфлационните очаквания в дългосрочен план и следователно да подкрепи пазара на облигациите, казва експертът

Доходността на държавните облигации се понижи в понеделник, като тази на 10-годишните американски бонове падна до 3,921% от 3,948% в петък. Доходността на 2-годишните облигации, която е по-чувствителна към очакванията относно политиката на Фед, се търгува на 4,791%, след като в петък се установи на 4,803% - най-високото ѝ ниво от юли 2007 г.

Еуфорията около доходността и растящата икономическа несигурност карат мениджърите на активи да гледат отвъд нестабилните акции и да влагат повече от парите на клиентите си в ценни книжа с фиксиран доход като държавни облигации и корпоративен дълг с инвестиционен клас, коментира The Wall Street Journal.

В понеделник инвеститорите получиха нови икономически данни. Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ са паднали по-рязко от очакваните 4,5% през януари, въпреки че новите поръчки за неотбранителни капиталови стоки, с изключение на самолети – внимателно наблюдаван показател за бизнес инвестиции – са се увеличили с 0,8% спрямо предходния месец.

Междувременно имотният пазар показа още един знак за раздвижване – продажбите на незавършени жилища са се увеличили през януари за втори пореден месец - с 8,1% повече от декември, съобщи Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Федералният резерв превърна забавянето на жилищния пазар в основен акцент в борбата си с инфлацията, припомня WSJ.

Ако инвеститорите бяха алпинисти - как акциите стигнаха зоната на смърттаИнвеститорите отново поведоха цените на акциите до главозамайващи висоти, казва стратегът на Morgan Stanley Майк Уилсън

В Европа Stoxx Europe 600 завърши с ръст от 1,1%, а британският FTSE 100 добави 0,7%. В Азия Hang Seng в Хонконг се понижи с 0,3%, японският Nikkei 225 падна с 0,1%, а южнокорейският Kospi отписа 0,9%.

Що се отнася до суровините, фючърсите на суровия сорт Брент загубиха 0,9%, или 71 цента за барел, до 82,45 долара. Бенчмаркът на САЩ падна до 75,68 долара за барел.