Си Дзинпин покани Владимир Путин да посети Китай тази година в жест на подкрепа, след като в края на миналата седмица Международният наказателен съд издаде заповед за арест, обвиняваща руския президент във военни престъпления, съобщават световните медии.

Китайският лидер е казал на руския премиер Михаил Мишустин по време на посещението си в Москва, че е поканил Путин да дойде в Китай „в удобно време“, пише Financial Times.

Поканата към руския президент идва в момент, когато Москва и Пекин се стремят да задълбочат партньорството си „без ограничения“ повече от година след като Русия нахлу в Украйна.

Китай предостави на Русия решаваща икономическа спасителна линия, за да устои на ефекта от западните санкции, а документът за мирен план на Си за прекратяване на конфликта в Украйна до голяма степен съответства на целите на Кремъл, коментира FT.

Санкциите на Запада затвърдиха статута на Москва като партньор на Пекин, който подкрепи войната на Путин икономически, като увеличи търговията си с Русия.

Енергия, технологии, валута - три начина, по които Китай помага на Русия Тепърва се очаква среща между президентите на двете страни, но те вече затвърждават връзките помежду си

САЩ заявиха, че предложеният от Китай мирен план ще узакони териториалните завоевания на Русия в Украйна, като същевременно ще даде време на Москва да попълни въоръжените си сили за нова офанзива.

„Светът не трябва да се заблуждава от какъвто и да е тактически ход на Русия – подкрепяна от Китай или която и да е друга страна – да замрази войната при свои собствени условия“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в понеделник.

Украйна също е скептична към плана, но се въздържа да критикува Китай преди очаквания разговор между Си и президента Володимир Зеленски след тридневното му посещение в Москва.

Директен натиск или прикритие - какво да очакваме от Си Дзинпин в Москва Американските власти заявяват, че посещението на китайския лидер осигурява

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че Путин и Си са обсъдили мирния план на Китай на неофициални преговори, продължили повече от четири часа в понеделник, но не каза дали Путин е приел поканата на Си.

Двамата лидери се нарекоха един друг „скъпи приятелю“ в началото на срещата си в Кремъл в понеделник, след което вечеряха руски деликатеси, поднесени с вино от лозе, което е част от скандалния черноморски дворцов комплекс, свързан с Путин, посочва още FT.

На официалната среща във вторник Путин и Си ще бъдат придружени от висши руски служители по сигурността, външната политика и отбраната, както и от ръководителя на централната банка на Русия, каза Песков.

Западните държави внимателно следят визитата на Си в Москва за признаци, свързани с решение на Китай да снабди руската армия с оръжие или официално да обяви газопровода „Силата на Сибир-2“ - план за пренасочване на руския износ на газ от Европа към Азия.

Заповедта за арест на Путин е доживотна, каза съдът в ХагаКитай призова съда да действа

Относно поканата на Си към Путин, FT припомня, че руският президент е напускал територията на бившия Съветски съюз само веднъж, за да посети Иран, откакто нареди нахлуването в Украйна през февруари миналата година.

Възможностите му за пътуване са допълнително ограничени от заповедта на съда в Хага, според която всяка от 123-те държави-членки на МНС би трябвало да го арестува.

Въпреки че Китай и Русия не са подписали учредителния устав на съда, заповедта оказва по-голям международен натиск върху Путин и вероятно ще го тласне още повече в прегръдките на Китай, казва Александър Габуев, старши сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир.