Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, заяви Владимир Путин, цитиран от световните агенции.

С това руският президент отправя предупреждение към НАТО за военната му подкрепа към Украйна и изостря противопоставянето със Запада, отбелязва Reuters.

Русия вече е разположила в Беларус 10 самолета, които могат да носят тактически ядрени оръжия и е прехвърлила тактически ракетни системи "Искандер", които могат да изстрелват ядрени оръжия, допълва агенцията.

Разполагането на ядрени оръжия в Беларус няма да наруши обещанията за неразпространение на ядрени оръжия, подчерта Путин.

Разкриха секретен план на руските служби за дестабилизация на МолдоваПредполага се, че документът е изготвен, за да се осуети стремежът на Молдова към Запада

Той допълни, че другата ядрена сила – САЩ също разполагат оръжията си в Европа.

"В това също няма нищо необичайно: САЩ правят това от десетилетия. Те отдавна разполагат своите тактически ядрени оръжия на територията на съюзническите си държави", заяви Путин пред държавната телевизия.

"Ние ще направим същото - без да нарушаваме задълженията си, подчертавам, без да нарушаваме международните си задължения за неразпространение на ядрените оръжия.", категоричен е президентът.

"Те (САЩ) имат съюзници в определени държави и обучават ... техните екипажи. Ние ще направим същото.", заяви Путин.

Сблъсък между САЩ и Русия над Черно море - никой не иска ескалация Вашингтон предприема мерки, за да гарантира, че сваленият над Черно море дрон “няма да попадне в неподходящи ръце”

САЩ реагираха предпазливо на изявлението, като високопоставен служител на администрацията заяви, че няма признаци, че Москва планира да използва ядрените си оръжия.

Високопоставеният служител на американската администрация отбеляза, че Русия и Беларус от известно време са водили разговори за прехвърляне на ядрени оръжия. "Не виждаме никаква причина да коригираме собствената си стратегическа ядрена позиция, нито признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие. Оставаме ангажирани с колективната отбрана на алианса на НАТО", заяви служителят.

Русия взе Беларус за ядрен заложник, заяви в Twitter Олексий Данилов, секретар на украинския Съвет по въпросите на националната сигурност, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Според украинския представител решението на руския лидер ще доведе до вътрешна дестабилизация на Беларус и затвърждаване на негативното възприятие на Русия и Путин от беларуското общество.

Путин не уточни кога оръжията ще бъдат прехвърлени в Беларус, която граничи с три държави от НАТО - Полша, Литва и Латвия. Той заяви, че Русия ще завърши изграждането на съоръженията за съхранение там до 1 юли.

Не е ясно и къде точно в Беларус ще бъдат разположени оръжията. Въпреки че Кремъл никога не го е потвърждавал публично, Западът отдавна твърди, че Русия държи ракети с ядрен потенциал в Калининград, на балтийския бряг между Полша и Литва, членки на НАТО и Европейския съюз.

Заповедта за арест на Путин е доживотна, каза съдът в ХагаКитай призова съда да действа

Международната кампания за премахване на ядрените оръжия нарече изявлението на Путин изключително опасна ескалация.

"В контекста на войната в Украйна вероятността от грешна преценка или погрешно тълкуване е изключително висока. Споделянето на ядрени оръжия прави ситуацията много по-лоша и рискува да има катастрофални хуманитарни последици", заявиха от организацията в Twitter.

Въпреки че беларуската армия официално не се сражава в Украйна, Минск и Москва поддържат близки военни отношения. Миналата година Минск позволи на Москва да използва беларуска територия, за да изпрати войски в Украйна, а двете страни засилиха съвместното военно обучение.

След разпадането на СССР през 1991 г. ядрените оръжия са разположени в четирите новосъздадени независими държави - Русия, Украйна, Беларус и Казахстан. През май 1992 г. те се споразумяват всички оръжия да бъдат базирани в Русия, а прехвърлянето на бойните глави от Украйна, Беларус и Казахстан е завършено през 1996 г.