Една от най-горещите теми в технологиите допреди по-малко от две години започва да охладнява.

Walt Disney закри звеното, разработващо metaverse стратегиите на компанията, съобщава The Wall Street Journal.

Наскоро Microsoft също затвори социалната платформа за виртуална реалност, която придоби през 2017 г.

Марк Зъкърбърг, който преименува Facebook на Meta Platforms, за да демонстрира сериозните си намерения към метавселената, даде знак, че се фокусира повече върху изкуствения интелект при последната си месечна корпоративна изява.

Преименуването на Facebook в Meta през октомври 2021 г. предизвика вълнение и очаквания за преживяванията, продуктите и платформите, които новите технологии в сферата на виртуалната и смесената реалност могат да предложат. Тези нагласи обаче се сблъскаха с бавното възприемане от страна на потребителите, което се дължи отчасти на скъпия хардуер и на влошаващите се икономически условия.

„Много хора започват да осъзнават, че тази трансформация остава за по-далечно бъдеще“, казва Матю Бол, рисков капиталист и автор на книга за метавселената, цитиран от WSJ.

Мнението му подкрепят съкращенията на работни места в много технологични компании и прекратяването на проекти, смятани преди това за ключови.

Зъкърбърг, който обяви метавселената за свой приоритет само преди 18 месеца, наскоро нарече 2023 г. „годината на ефективността“.

Meta уволни 11 000 служители през есента на 2022 г. и заяви този месец, че ще съкрати още 10 000 позиции и различни проекти, включващи и свързани с metaverse звеното.

„Много компании разбираемо смятат, че ако трябва да намалят броя на служителите или разходите, тази категория изглежда доста лесна цел“, казва Скот Кеслър, анализатор на технологичния сектор в изследователската компания Third Bridge Group.

По думите му инвестициите в изкуствен интелект обещават възвръщаемост в много по-близко бъдеще, отколкото тези в метавселената.

В нея много лидери на технологични компании не успяха да се влюбят дори в разгара на най-обещаващите прогнози за развитието ѝ.

„Искам да пробвам да работя върху технологии, които карат хората да се насладят на реалния свят“, каза Дейвид Лимп, старши вицепрезидент в областта на устройствата и услугите в Amazon миналата година, припомня WSJ.

В същото време Meta похарчи милиарди долари, опитвайки се да изгради своята нова вселена, докато водещото приложение на компанията – Horizon Worlds – се бореше да спечели и задържи потребители през първата година след преименуването, според вътрешни документи, разгледани от WSJ. Продажбите на VR очилата Quest 2, които се използват за достъп до Horizon Worlds и други приложения за виртуална реалност, също са намалели през последното тримесечие.

Собственикът на TikTok се изправя срещу Meta в битка за пазара на VR очилаPico, собственост на ByteDance, увеличава доставките на VR очила в опит да се конкурира с Quest 2 на Meta

„Двете основни технологични вълни, движещи нашата пътна карта, са изкуственият интелект днес и, в по-дългосрочен план, метавселената“, каза Зъкърбърг миналия месец.

В това изявление AI беше споменат 28 пъти, а думата „метавселена“ – само 7 пъти, отбелязва WSJ.

Спирачката на metaverse проектите в Disney пък идва на фона на скорошната смяна на ръководството. Бившият главен изпълнителен директор Робърт Айгър се завърна в компанията през ноември и започна да намалява разходите, включително чрез съкращаване на хиляди работни места.

Айгър наследи Боб Чапек, който в началото на 2022 г. назначи лидер на отдела, работещ по стратегиите за метавселената. По това време Чапек каза на служителите, че целта е „да се създаде изцяло нова парадигма за това как публиката преживява и се ангажира с нашите истории“.

Microsoft също залагаше много на идеята за нова дигитална реалност, но в допълнение към спирането на AltSpaceVR, работата на компанията върху слушалките за добавена реалност HoloLens също се сблъсква с проблеми, съобщи WSJ миналата година. Оттогава компанията преструктурира екипа на

HoloLens и съкращава бюджета си, съобщава изданието. Информацията не е потвърдена от компанията.

„Очевидно е, че шумът около метавселената намалява, но не бива да бъркаме това с липса на напредък“, казва още рисковият капиталист Матю Бол, според когото промяната просто не може да се случи толкова бързо, колкото се очакваше.