"На хоризонта се задава Трета световна с ядрени пожари, която може да се избегне само по пътя на преговорите."

Това заяви в обръщение към беларуския народ президентът Александър Лукашенко, предаде беларуската агенция БелТА, цитирана от БТА.

"С усилията на САЩ и техните сателити в най-близката ни страна се разгръща пълномащабна война "до последния украинец", в резултат на която само в продължение на година загинаха и бяха осакатени около половин милион души и от двете страни. Милиони са бежанци. На хоризонта в резултат на това се задава Трета световна с ядрени пожари", подчерта Лукашенко.

"Въпросът е един: какво да правим. Пътят е един - преговори. Преговори без предварителни условия", каза беларуският президент.

Беларус ще приеме разполагането на руски ядрени оръжияРепублика Беларус е подложена на безпрецедентен натиск от Запада, заявиха от външното министерство

"Възползвам се от шансовете си да предложа прекратяване на бойните действия. Обявяване на примирие без право на разселване, прегрупиране на войски и от двете страни, без право на пренасочване на оръжия и боеприпаси, на жива сила и техника", допълни Лукашенко.

"Спрете сега, докато не е започнала ескалация", заяви той. Според него преговорите трябва да започнат именно в този момент.

Разполагането на ядрено оръжие в Беларус не е заплаха и не е шантаж, а възможност да се защити държавата и да се гарантира мир на беларуския народ, подчерта в обръщението си Лукашенко.

Беларус заяви, че ще приеме разполагането на руски тактически ядрени оръжия, съобщи по-рано през седмицата Reuters.

Беларуското министерство на външните работи обоснова решението си да сътрудничи с Русия като заяви, че Минск действа, за да се защити от Запада.

Новите санкции на ЕС срещу Беларус ще зависят от руското ядрено оръжиеРеакцията на Запада няма да повлияе на плановете за разполагане на тактически ядрени оръжия, отговори Москва

"През последните две години и половина Република Беларус е подложена на безпрецедентен политически, икономически и информационен натиск от страна на САЩ, Обединеното кралство и неговите съюзници от НАТО, както и от страните членки на Европейския съюз", се казва в изявлението.

"С оглед на тези обстоятелства и произтичащите от тях основателни опасения и рискове в сферата на националната сигурност, Беларус е принудена да реагира чрез укрепване на собствения си капацитет за сигурност и отбрана."

Минск заяви, че руските ядрени планове няма да противоречат на международните споразумения за неразпространение на ядрено оръжие, тъй като Беларус няма да има контрол върху оръжията.

Москва ще разположи ядрени оръжия в Беларус, заяви ПутинТова няма да наруши обещанията за неразпространение на ядрени оръжия

Миналата събота руският президент Владимир Путин заяви, че Москва възнамерява да разположи тактически ядрени оръжия на територията на съседна Беларус.