Apple спечели важна победа в битката си с регулаторните органи във Великобритания, нанасяйки сериозен удар върху агенцията за конкуренцията и пазарите на страната (CMA), която е една от многото, опитващи се да регулират дейността на технологичния гигант, съобщава Engadget.

Компанията е спечелила обжалване на разследване, започнато от антитръстовия орган миналата есен, в рамките на което е направена пълна пазарна проверка на Apple и Google. Тогава регулаторът заявява, че много предприятия в Обединеното кралство се чувстват ограничени от "задушаващата сила", която двата технологични гиганта имат върху мобилното сърфиране. Разследването има за цел също така да установи дали Apple ограничава пазара на облачни игри чрез правилата на своя App Store.

В крайна сметка причината Apple да отбележи тази победа е т.е. административна. Компанията успешно е защитила позицията си, че въпросният регулатор "няма правомощия" да разследва позицията ѝ на пазара на мобилни браузъри. От Apple заявяват, че CMA е трябвало да започне проучването по същото време, когато за първи път публикува доклада си за мобилните екосистеми през юни миналата година.

Апелативният трибунал по конкуренция - съдът, който наблюдава делата на CMA, е приел позицията на Apple, като заявява, че регулаторът е уведомил за разследването си твърде късно.

Окончателно: Мъск не е нарушил закона с туитовете, че ще прави Tesla частнаСъдебното жури отхвърли твърденията на инвеститорите, че Илон Мъск е нарушил федералния закон за ценните книжа, когато през 2018 г. туитна, че е вероятно да направи Tesla частна


"Разочаровани сме от това съдебно решение. Направихме това референтно проучване на пазара, за да се уверим, че потребителите в Обединеното кралство получават по-добър избор на мобилни интернет услуги и че разработчиците от Обединеното кралство могат да инвестират в нови иновативни приложения. Нашите опасения и причините, поради които започнахме пазарното си разследване, не бяха оспорени от Apple", се казва в изявление на регулатора. "Като се има предвид важността на това решение, ние ще обмислим нашите възможности, включително да поискаме ново обжалване."

Проблеми с трудовите права за Мъск в САЩ

Но докато един от символите на технологичната индустрия може да се похвали със знакова победа на правното поле, то друга емблема на този свят – Илон Мъск, е на другия полюс в сблъсъка си с американската съдебна система.

Федерален апелативен съд обяви, че през 2018 г. бизнесменът-визионер е нарушил трудовото законодателство на страната, след като е написал в Twitter, че работниците в заводите на Tesla автоматично ще се откажат от опциите си за акции в компанията, ако решат да се обединят в профсъюзи.

Апелативният съд е потвърдил решение на Националния съвет по трудови отношения (NLRB), според което Мъск е отправил неправомерни заплахи, свързани с компенсациите на служителите.

През май 2018 г. потребител на Twitter пита Мъск за позицията му по отношение на профсъюзите, а той отговаря: "Нищо не пречи на екипа на Tesla в нашия автомобилен завод да гласува за създаване на профсъюз. Ако искат, могат да го направят още утре. Но защо да плащат синдикални вноски и да се отказват от опции за акции безвъзмездно?“.

Този туит веднага привлече вниманието на работническите организации и през 2021 г. NLRB, в отговор на жалба от профсъюза United Auto Workers, установи, че Мъск е заплашвал индиректно служителите си, припомня още Engadget.