Да пътуваш в чужбина като турист е едно, но да се преместиш и да започнеш нов живот на чисто - съвсем друго.

По тази причина CNBC предлага класация с ТОП 3 страни, в които условията за установяване на чужденци са най-приемливи. Проучването е от 2022 на Internations и е проведено сред 12 000 емигранти от цял свят.

Бахрейн, Обединените арабски емирства и Сингапур са трите най-добри места, където е сравнително лесно да започнеш нов живот, показват отговорите.

Internations, група от емигрантски общности с 4,5 млн. членове в 420 града по света, класира местата въз основа на т.нар. Expat Essentials Index.

Той взема предвид оценките на новодошлите по следните показатели:

- дигитални възможности (достъп до административни услуги онлайн)

- жилища (достъпност и лекота на намиране на жилище, по-специално за емигрантите)

- административни услуги (лесно откриване на банкова сметка или получаване на виза)

- език (възможност за придвижване, без да е необходимо да се учи нов език, или лекота на изучаване на местния)

Валенсия е любимият град на експатите. Виена е най-недружелюбна Това показва класацията Expat City Ranking 2022 на Internations

Бахрейн е на първо място сред 52 населени места в класацията. Новодошлите споделят, че е лесно да се получи виза, да се намери жилище, да се получи достъп до правителствени услуги онлайн и да се придвижваш, без да знаеш местния език.

Общият извод от класацията за трите най-добри дестинации – Бахрейн, ОАЕ и Сингапур е, че те предлагат лесна комуникация без големи езикови бариери и създават минимални бюрократични затруднения.

Говорител на Internations заяви пред CNBC, че и трите страни са добре познати като популярни дестинации за емигранти. Там английският език е широко разпространен, което улеснява чужденците да се справят с бюрократичните и административните задачи при преместване.

Голямото завръщане: Пандемията накара гурбетчиите да се приберат у домаПо предварителни данни в Румъния през последната година са се завърнали над 1.3 милиона емигранти

Според Internations повечето чужденци, които избират да заживеят в Бахрейн, ОАЕ и Сингапур, идват от Индия и се местят по причини, свързани с работата (за да си намерят работа сами, за командировка в чужбина, защото са наети в чужбина или започват собствен бизнес). Тези емигранти най-вероятно работят в областта на финансите или банковото дело.

Най-голямата северноамериканска държава, Канада, допълва топ 10. Новозаселилите се там казват, че е лесно да се работи с местните власти, да се открие банкова сметка и да се получи достъп до стабилна цифрова инфраструктура. Сравнително трудно обаче е да се намери жилище на достъпни цени.

Къде живеят най-щастливите хора в света? За шеста поредна година една и съща страна води класацията за щастлие на World Happiness Report

Същевременно в дъното на класацията са държави като Германия, Япония и Китай, където емигрантите трудно се установяват поради езиковите бариери и дигиталната инфраструктура, допълва Internations.

Ето и ТОП 10 на местата, където за чужденци е най-лесно:

Бахрейн

Обединени арабски емирства

Сингапур

Естония

Оман

Индонезия

Саудитска Арабия

Катар

Кения

Канада