Американската авиостроителна корпорация Boeing съобщи, че е доставила повече нови самолети през март, предимно заради завръщането на моделите за далечни разстояния 787 Dreamliner. Така американският производител на самолети изпреварва европейския си конкурент Airbus, както по отношение на доставки, така и по нови поръчки, предаде Associated Press, цитирана от БТА.

Миналия месец Boeing е доставил 64 самолета, което почти съответства на общия сбор на доставките през януари и февруари. Седем от доставените през март самолети са от модела 787s, които попадна под забрана в продължение на няколко седмици, докато американските регулатори разглеждаха въпроси относно сигурността на уплътненията под налягане в предната част на самолетите.

Компанията беше принудена да преустанови доставките на моделите 787 на няколко пъти през последните две години заради производствени и регулаторни проблеми, а миналата седмица Федералната авиационна администрация на САЩ предложи авиокомпаниите да проверяват своите 787 за течове от тоалетна, които биха могли да позволят на вода да проникне в електронно оборудване.

По-голямата част от доставените през март самолети на Boeing - 52, включваха по-малкия модел 737 Max.

След като загуби над 5 милиарда долара миналата година, Boeing се опитва да се върне към печалба.

Междувременно Airbus е доставил 61 самолета през март, с което общият им брой от началото на годината достигна 127 броя. Почти всички са били от модела A320, който е от същия клас като 737 на Boeing.

Американската компания обяви и че е получила нови поръчки за 60 самолета, но пък поръчките за други 22 са били отменени. При Airbus новите поръчки през март са били 20, а две поръчки са били отменени.