Стабилните печалби на някои от най-големите корпорации в САЩ помогнаха за покачването на S&P 500 на седмична база и за втори пореден месец. Индексът отбеляза ръст от 1,5% за април, Dow Jones Industrial Average добави 2,5% за месеца, а технологичният Nasdaq Composite се повиши с по-малко от 0,1%.

Волатилността на пазара остана ниска през по-голямата част от месеца с продължителен период на затишие за основните индекси.

Една от най-лошите новини в сезона на отчетите дойде в последните търговски сесии, когато First Republic съобщи, че клиентите ѝ са изтеглили около 100 милиарда долара депозити миналия месец, подклаждайки опасенията, че най-лошото от банковата криза все още не е отминало.

Спад на акциите в САЩ, отчетът на First Republic върна страха за банкитеОтчетите на McDonald's и PepsiCo предполагат устойчиви потребителски разходи

Акциите на First Republic загубиха почти половината от стойността си във вторник и продължиха бурното си движение през по-голямата част от седмицата. В петък акциите паднаха с още 43%, което доведе до загуби за кредитора от 97% от началото на годината до сега.

Въпреки това S&P 500 се повиши с 0,9% за седмицата. Nasdaq добави 1,3% и достигна най-високата си стойност от септември. Dow нарасна с 0,9%.

Седмицата бе белязана от отчетите на някои от най-големите технологични компании, като акциите на Microsoft скочиха със 7,2% в сряда – най-голямoто им повишение от 2015 г. насам. За седмицата акциите на Microsoft спечелиха 7,5%, а Meta Platforms скочи с 13%.

Секторите на технологиите и комуникационните услуги в рамките на S&P 500 се представиха най-добре през изминалата седмица, добавяйки съответно 2,4% и 3,8%. Изостанаха акциите на по-чувствителните към икономиката компании като тези в енергийния и логистичния сектор.

Технологичните акции предпазиха инвеститорите от по-големи загубиСпадове за регионалните банки и компаниите от транспортния и енергийния сектор

Акциите на United Parcel Service паднаха със 7,9% тази седмица, след като корабният гигант заяви, че забавянето на продажбите на дребно в САЩ и промяната в поведението на потребителите ще намалят обемите на доставките.

Сред разочарованията на пазара бяха и акциите на Amazon, които загубиха 4% след обявяването на отчета на компанията, който показа охлаждане в звеното за облачни услуги. Акциите на Snap паднаха със 17%, след като компанията съобщи, че е понесла първия тримесечен спад в приходите.

В крайна сметка анализаторите очакват печалбите на S&P 500 да спаднат с 3,4% за последното тримесечие, което е подобрение спрямо очаквания спад от около 6% в края на миналия месец, според FactSet.

Проблеми в облака помрачават добрите новини за печалбите на AmazonЗабавянето при облачните услуги на компанията е

Много инвеститори също така бяха фокусирани върху вълната от икономически доклади тази седмица.

В четвъртък министерството на търговията съобщи, че реалният или коригиран с инфлацията брутен вътрешен продукт на САЩ е нараснал с годишен темп от 1,1% през първото тримесечие – това е по-ниско от ръста с 2,6% за четвъртото тримесечие и под прогнозираните 2% от икономистите.

В петък нови данни показаха, че ръстът на заплатите остава висок в началото на годината, което на фона на устойчивата инфлация означава, че Федералният резерв е на път да повиши лихвените проценти на срещата си следващата седмица.

Рецесията може да почака – светлата страна на доклада за БВП на САЩПотребителските разходи са нараснали с 3,7% годишен темп през последното тримесечие, което е по-високо от ръста от 1% за четвъртото тримесечие на 2022 г.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации се понижи до 3,451% в петък, отбелязвайки най-големия си двумесечен спад от април 2020 г.

В Европа Stoxx Europe 600 се повиши с 0,6% в петък и добави 1,9% за месеца.