Shell продължава да чупи финансови рекорди и през първото тримесечие на 2023 година. През първите три месеца на тази година компанията е реализира рекордна печалба за този период от годината - над 9,6 млрд. долара, въпреки че цените на петрола и природния газ спаднаха от миналогодишните си върхове, посочва The Guardian.

По-добрите от очакваните коригирани печалби надхвърлят предишния рекорд за печалба от първото тримесечие на миналата година - 9,1 млрд. долара, и са доста над прогнозираните от анализаторите в бранша 7,96 млрд.

В резултат на това най-голямата петролна и газова компания в Европа ще предложи на акционерите си обратно изкупуване на акции на стойност 4 млрд. долара през следващите три месеца.

Англо-холандската енергийна компания заявява, цитирана от изданието, че печалбата е нараснала благодарение на търговските ѝ екипи, които са успели да ограничат влиянието на спада на пазарната цена на петрола и газа.

По данни на Shell през първото тримесечие на тази година световните цени на петрола са били средно 81,7 долара за барел, което е спад спрямо 102,2 долара за барел през същия период на предходната година, когато руската инвазия в Украйна предизвика рязък скок на цените.

„Отвратителни печалби“: Резултатите на BP отново предизвикаха остри реакцииКомпанията обави печалба от близо 5 милиарда долара за първите три месеца на годината


Новият главен изпълнителен директор, Ваел Саван, добавя, че компанията е постигнала "добри резултати и стабилно оперативно представяне на фона на продължаващата нестабилност".

Shell отчете рекордна годишна печалба от 40 млрд. долара за 2022 г., след като през последното тримесечие на миналата година печалбите ѝ се оказаха по-добри от очакваните и повече от два пъти по-големи от отчетените за 2021 г. заради рязкото покачване на пазарните цени на петрола и газа през миналата година.

Това доведе до призиви за извънреден данък върху тези допълнителни приходи, припомня още The Guardian.

Томи Викерстаф, участник в кампанията на 350.org, която се противопоставя на изграждането на нови петролни и газови проекти, заявява, че правителствата трябва да наложат по-строги данъци върху "неприлично високите" печалби на петролните компании.

"Правителството на Обединеното кралство постоянно не успява да обложи тези печалби с адекватни данъци, въпреки че сметките на всички се увеличават и милиони хора изпадат в енергийна бедност", казва Викерстаф.

По-рано тази седмица BP отчете печалба от 4,96 млрд. долара за първото тримесечие, което е по-малко от 6,2 млрд. долара за същия период на миналата година, но е доста над очакваните от анализаторите 4,3 млрд. долара.

Защо BP, Shell и други петролни гиганти печелят толкова много в момента?Големите петролни компании - от базираните в Обединеното кралство BP и Shell до международни гиганти, като ExxonMobil и норвежката Equinor, обявяват удивителни печалби

Съпротива

Проучване, поръчано от Christian Aid, благотворителна организация за международно развитие, установява, че почти четирима от всеки петима възрастни британци са съгласни, че е неправилно петролните и газовите компании да реализират рекордни печалби, без да поемат отговорност за ролята си в причиняването на климатичната криза, посочва още изданието. Повече от шестима от всеки десет анкетирани пък смятат, че правителството трябва да обложи с данък печалбите от изкопаеми горива, за да подпомогне изплащането на компенсации на общностите, които са изправени пред последиците от климатичната криза.

Патрик Уат, главен изпълнителен директор на Christian Aid, коментира: "Рекордните печалби на компаниите за изкопаеми горива като Shell и BP трябва да бъдат сигнал за събуждане и да подтикнат към истинска отговорност за щетите, които те причиняват. Това не е само мнението на Christian Aid, а и на преобладаващото мнозинство от британската общественост. Правителството на Обединеното кралство трябва да гарантира, че големите замърсители ще изпълнят моралната си отговорност да поправят щетите, които са причинили на климата."