Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис се срещнаха вчера вечерта в Белия дом с представители на водещите компании в сферата на изкуствения интелект, за да обсъдят с тях рисковете, свързани с технологията, която привлича вниманието на правителства и законодатели по целия свят, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Срещата е продължила два часа, като в нея са взели участие Сундар Пичай (Google), Сатя Надела (Microsoft), Сам Алтман (OpenAI) и Дарио Амодей (Anthropic), както и други представители на американското правителство, посочва Reuters. На срещата Байдън е присъствал съвсем за кратко, а разговорите са били водени от Харис, посочва AFP.

AI на прицел: В САЩ анализират вредите от бума на технологиятаКакто FTC, така и Белият дом изследват потенциалните вреди за обществото от разпространението на изкуствения интелект

В свое изявление Харис заяви, че технологията може да подобри живота на хората, но в същото време и да създаде рискове за сигурността, за личните данни и за правата на човека. Тя призова ръководителите на големите технологични компании да гарантират сигурността на продуктите си, като в същото време изтъкна, че американското правителство е отворено към приемането на нови законови правила за изкуствения интелект. Вицепрезидентът подчерта, че това е морално задължение на технологичните гиганти.

"Има много потенциал и много опасности в онова, което правите", предупреди на свой ред Байдън по време на краткия си престой на срещата. "Знам, че вие разбирате това и се надявам, че можете да ни обучите във връзка с това, от което ще имаме нужда, за да защитим обществото и постигнем напредъка му", добави той.