Основните борсови индекси в САЩ се понижиха във вторник под натиска на данните за продажбите на дребно в САЩ през април, докато преговорите за тавана на дълга остават в застой.

S&P 500 се понижи с 0,6%, докато Nasdaq Composite спадна с 0,2%. Dow Industrials падна с 336 пункта, или 1%.

Данните за продажбите на дребно, публикувани преди отварянето на пазара, показаха, че американските потребители увеличават умерено разходите си през април.

Министерството на търговията в САЩ съобщи, че продажбите на дребно са се увеличили с 0,4% спрямо март. Данните за март също така бяха ревизирани леко надолу и показват спад на продажбите с 0,7%, вместо по-рано обявеното свиване с 0,6%.

Анкетирани от Reuters икономисти прогнозираха ръст на продажбите през април с 0,8%.

Потребителите също така се въздържат от големи покупки и харчат повече за преживявания, показват още данните.

Тази тенденция е ударила компании като веригата Home Depot, която отчете спад в продажбите през първото тримесечие. Търговецът на продукти за ремонт и подобрение на дома също така намали прогнозите си за оставащата част от годината, което изпрати акциите ѝ надолу с 2,2% през деня, натрупвайки загуби от началото на годината до 11%.

Уолстрийт очаква корпоративните отчети и на други търговски вериги, сред които Target и Walmart, за да оцени допълнително навиците за харчене на американците.

Докато мрачните перспективи на Home Depot натежаха върху цялостното пазарно настроение, двата доминиращи сектора на S&P 500 тази година – комуникационните услуги и технологиите – завършиха търговската сесия на зелено.

Акциите на компанията-майка на Google Alphabet поскъпнаха с 2,7% във вторник, повишавайки Nasdaq. Декларация за ценни книжа късно в понеделник показа, че хедж фондът на милиардера Бил Акман, Pershing Square Capital Management, е натрупал дял от милиарди долари в технологичната компания през първото тримесечие.

Затишие на американските борси в очакване на компромис за тавана на дългаЗатишието при акциите в последно време сигнализира за безпокойство сред инвеститорите

Според някои анализатори големият разрив между акциите, които се справят добре (тези на технологичните компании), и по-широкия пазар затруднява предвиждането на устойчив ръст, отбелязва The Wall Street Joutnal.

Междувременно застоят в преговорите за тавана на дълга в САЩ допълнително увеличава натиска върху акциите. Министърът на финансите Джанет Йелън неколкократно предупреди, че САЩ може да изпаднат в невъзможност да плащат сметките си веднага след 1 юни, ако Конгресът първо не повиши федералния лимит за заеми.

Неизпълнението на дълга на САЩ ще подкопае световната икономикаИдеята законодателите да оставят страната в дефолт е „немислима“, заяви министърът на финансите на САЩ

На този фон много инвеститори се стремят да избегнат съкровищни бонове с падеж около началото на юни, когато Министерството на финансите може да не е в състояние да извърши някои плащания. Други се възползват от по-високите лихви по тези ценни книжа, очаквайки правителството да сключи сделка.

Цените на държавните облигации паднаха във вторник, тласкайки доходността нагоре. Доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши до 3,548% от 3,506% късно в понеделник. Двугодишната доходност, която е особено чувствителна към очакванията за паричната политика, завърши на 4,072% от 4,004%.

Как Уолстрийт се подготвя за възможния дефолт на САЩБанките и мениджърите започват да се подготвят за последиците от евентуален дефолт

В Европа Stoxx Europe 600 се понижи с 0,4%, като повечето сектори и борси светеха в червено. Само акциите на технологичните компании се покачиха с 0,86%.

В Азия Shanghai Composite загуби 0,6%, но Nikkei 225 в Япония се повиши с 0,7%, а индексът Topix на Токийската фондова борса вчера достигна най-високото си ниво от 1990 г. насам.