Deutsche Bank се съгласи да плати 75 млн. долара на жертвите на Джефри Епстийн в опит за споразумение по съдебно дело.

Банката е обвинена, че е позволила и се е облагодетелствала от сексуалния трафик на млади жени от страна на своя клиент, съобщават източници на CNBC.

Новината за уреждане на спора чрез споразумение за 75 млн. долара първо беше съобщена от The Wall Street Journal.

Съгласно споразумението, жертвите на Епстийн, които са попаднали в канал за трафик на хора с цел сексуална експлоатация по времето, когато той е бил клиент на Deutsche Bank, от 2013 г. до 2018 г., ще получат най-малко 75 000 долара и до 5 млн. долара в зависимост от оценката на техните искове.

Говорителят на Deutsche Bank Дилън Ридъл не пожела да коментира подробности, но отбеляза, че банката е похарчила над 4 млрд. евро за укрепване на вътрешния финансов контрол. "През последните години Deutsche Bank постигна значителен напредък в отстраняването на редица проблеми от миналото", заяви Ридъл.

Той отбеляза, че през 2020 г., когато банката се е съгласила да плати глоба от 150 млн. долара на нюйоркския финансов регулатор за отношенията си с Епстийн, Deutsche Bank е заявила: "Признаваме слабостите в нашите политики към клиенти и сме се поучили от грешките и недостатъците си."

Двете адвокатски кантори, представляващи обвинителите - Edwards Pottinger и Boies Schiller Flexner - в съвместно изявление, цитирано от CNBC, заявиха:

"Това споразумение е кулминацията на усилията на две адвокатски кантори, които повече от десетилетие провеждаха разследване, за да подведат под отговорност един от финансовите банкови партньори на Епстийн за ролята, която е изиграл в улесняването на неговата организация за трафик на хора."

Купиха за 60 млн. долара частните острови на разврата на Джефри ЕпстийнТе са използвани за сексуално насилие над млади жени в продължение на години

Искът, в който се искаше статут на колективно действие, беше подаден през ноември от жена, използваща псевдонима Jane Doe. Тя твърди, че Deutsche Bank съзнателно е участвала и е имала финансова полза от участието си в канала за трафик на хора на Епстийн, "като е предоставяла необходимата финансова подкрепа за продължаващото функциониране" на тази схема.

"Deutsche Bank също така е знаела, че Епстийн ще използва силови начини, заплахи, измами, злоупотреби и различни други форми на принуда, за да накара млади жени и момичета да участват в сексуални действия.

Знаейки, че ще спечелят милиони долари от улесняването на сексуалния трафик на Епщайн и от отношенията си с него, Deutsche Bank предпочете печалбата пред спазването на закона.

По-конкретно, банката предпочете улесняването на трафик на хора с цел сексуална експлоатация, за да реализира печалби.", се казва в иска срещу финансовата институция.

Топ бизнесмени са призовани по делото, свързано с Джефри Епстийн и JPMorganСергей Брин, Томас Прицкер, Мортимър Зукерман и Майкъл Овиц са изправени пред въпроси относно връзките на покойния секс престъпник с JPMorgan

В скандала е замесена и банката JPMorgan Chase, която е с подобни обвинения в съдебен процес към Окръжния съд на САЩ в Манхатън, допълва CNBC.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън заяви, че банката не носи отговорност за сексуален трафик от страна на бившия си дългогодишен клиент Епстийн.

На 26 май Даймън ще бъде разпитан по колективния иск на жертвите и по друг иск от правителството на американските Вирджински острови.

Епстийн, който е клиент на JPMorgan от 1998 до 2013 г., става клиент на Deutsche Bank, след като JPMorgan прекратява отношенията си с него.

"Deutsche Bank започна точно там, където JPMorgan спря и се превърна в банката, от която той се нуждаеше, за да финансира канала си за трафик на хора", се казва в съдебния иск.

Джефри Епстийн се самоуби във федерален затвор в Манхатън през август 2019 г., месец след като беше арестуван по обвинения за трафик на деца за сексуални цели. 10 години по-рано той се призна за виновен и излежа присъда за склоняване към секс срещу пари от непълнолетно момиче.