Американските акции се покачиха в понеделник, издигайки S&P 500 до най-високата му стойност от повече от година, докато инвеститорите очакват ключови икономически данни и решението на Федералния резерв за лихвените проценти.

След четвърта поредна седмица на печалби S&P 500 се покачи с 0,9% до 4338,93 - най-високото затваряне на индекса от април 2022 г.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,6%, или около 190 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite напредна с 1,5%.

След като през 2022 г. бяха ударени от бързото покачване на лихвените проценти, акциите се възстановиха тази година, което се дължи отчасти на по-силната от очакваното икономика и надеждите, че няма причини за още покачване на лихвените проценти, отбелязва The Wall Street Journal.

Ралито водят акциите на няколко големи технологични компании, подкрепени от големия интерес към бизнеси, свързани с изкуствения интелект, но през последните дни инвеститорите се насочиха и към други, сред които тези на онлайн търговеца на употребявани автомобили Carvana.

Акциите обаче са изправени пред сериозно изпитание тази седмица.

Данните за индекса на потребителските цени днес ще дадат представа за посоката на инфлацията, която остава доста над годишната цел на Фед от 2%.

Очаква се централната банка на САЩ да запази лихвените проценти без промяна, но и да сигнализира за още повишения до края на годината.

В четвъртък се очаква решението за лихвените проценти на Европейската централна банка, както данните за продажбите на дребно в САЩ.

Как Фед може да убие зараждащия се бичи пазар на акциите в САЩФедералният резерв на САЩ може да нанесе ястребов удар на пазарите, дори ако се въздържи от повишаване на лихвените проценти

Някои инвеститори са скептични относно това дали акциите могат да продължат да растат. Мнозина посочват ограничеността на тазгодишното рали като причина за безпокойство, отбелязвайки, че индексите могат по-лесно да се обърнат, когато разчитат само на шепа печеливши компании.

Въпреки скорошното разширяване на ралито, то не може да убеди по-скептиците, че става дума за сила на пазара.


Песимистичният възглед за скока на акциите с по-малка капитализация този месец е, че инвеститорите „просто купуват всичко, за да наваксат ралито“, казват някои анализатори.

Печалбите в понеделник обхващат комбинация от стари и нови победители.

Технологични гиганти като Meta, Alphabet и Nvidia продължиха да се изкачват.

Акциите на Tesla завършиха с ръст от 2,2% до $249,83, отбелязвайки 12-а поредна печеливша сесия – най-дългата в историята на компанията, според пазарните данни на Dow Jones.

Как сделките на Tesla с конкурентите Ford и GM презареждат EV индустриятаНовите споразумения имат потенциал да подобрят по-широкото приемане на електромобилите в Северна Америка

Сред наскоро отбелязалите възход акции тези на Carvana се изкачиха с 11%, надграждайки силното си представяне миналата седмица, когато компанията съобщи, че очаква да публикува подобрени показатели за печалбата си през второто тримесечие.

Акциите на круизният оператор Carnival нараснаха с 12%, след като анализаторите на JPMorgan повишиха рейтинга им. Няколко авиокомпании също отбелязаха силни печалби.

Междувременно пострадаха акциите на енергийните компании, тъй като цените на петрола се понижиха. Американският суров петрол падна с 4,3% до 67,12 долара за барел, а Brent се понижи с 3,9% до 71,84 долара, след като Goldman Sachs Group намали прогнозата си за цените му за декември до 86 от 95 долара, позовавайки се на нарастващите доставки от Русия и Иран.

Goldman Sachs намали прогнозата за цените на петрола с близо 10%Производството на петрол в Русия остава устойчиво въпреки западните санкции

На пазара на облигации доходността на референтните 10-годишни съкровищни бонове на САЩ се установи на 3,763% спрямо 3,744% в петък, след като правителството продаде 3-годишни облигации за 40 милиарда долара и 10-годишни за 32 милиарда долара.

Доходността както на краткосрочните, така и на по-дългосрочните държавни облигации се повиши значително от началото на май, отразявайки намаляващите страхове от рецесия и нарастващите очаквания, че Фед ще поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време, отбелязва WSJ.

Данните в понеделник показаха, че инвеститорите виждат по-голям от 75% шанс Фед да запази лихвените проценти непроменени тази седмица, според данни на CME Group, но и приблизително 70% шанс централната банка да възобнови повишаването на лихвите на следващата си среща през юли.