Американските акции се повишиха по време на умерена търговската сесия в петък, което помогна на S&P 500 да осигури четвъртата си поредна седмична печалба.

Пазарите бяха сравнително тихи, като инвеститорите до голяма степен са в режим на изчакване преди данните за инфлацията следващата седмица и решението на Федералния резерв за лихвения процент.

Основните индекси отбелязаха скромни печалби.

S&P 500 се покачи с 0,1% в петък и отчете 0,4% седмичен ръст.

Nasdaq нарасна с 0,2% за деня и 0,1% за седмицата.

Dow Jones Industrial Average напредна с 0,1% за деня и 0,3% за седмицата.

Под повърхността обаче няколко компании направиха големи ралита, което помогна за излизането на S&P 500 от мечия пазар в четвъртък и доведе Nasdaq Composite до най-дългата серия от седмични печалби от 2019 г. насам, отбелязва The Wall Street Journal.


S&P 500 успя да стартира нов бичи пазарАкциите на Tesla се повишиха за 10-та поредна сесия

Акциите на Tesla, които се повишаваха през цялата седмица, удължиха напредъка си в петък, след като General Motors заяви ден по-рано, че от 2025 г. ще произвежда електрически превозни средства с портове за зареждане на Tesla.


Tesla завърши с ръст от 4,1% до $244,40, записвайки 11-а поредна сесия на печалби. Това бележи най-дългата подобна печеливша серия на компанията след тази, отчетена през януари 2021 г., според пазарните данни на Dow Jones.

Компанията за електрически автомобили е била най-популярният избор на акции за индивидуалните инвеститори през изминалата седмица, според Vanda Research.

GM също се повиши, след като обяви сделката си с Tesla. Акциите на компанията поскъпнаха с 1,1% до $36,23.


Какво спира GM да настигне Tesla в продажбите на електромобили в САЩАвтомобилният производител от Детройт изостава с производството на високопрофилните GMC Hummer EV и Cadillac Lyriq

Акциите на производителите на чипове също се покачиха, добавяйки към вече значителните си печалби за годината. Акциите на компании като Nvidia и Advanced Micro Devices AMD скочиха благодарение на нарастващия интерес сред инвеститорите към AI технологиите.


Акциите на Netflix се повишиха с 2,6% до $420,02, след като анализаторската компания Antenna съобщи, че усилията на услугата за стрийминг да разбие споделянето на пароли между потребителите изглежда са довели до скок в новите абонати през май.


Netflix забранява споделянето на пароли в още четири държавиКомпанията в продължение на няколко години си затваряше очите пред това заобикаляне на правилата

Инвеститорите все още спорят дали тези печалби могат да се задържат или не. Мнозина изразяват тревога, че голяма част от възвръщаемостта на пазара тази година се дължи на акциите на едва няколко големи технологични компании.


S&P 500, в който по-голяма тежест получават компаниите с по-голяма пазарна капитализация, завърши седмицата с ръст от 12% за годината. Равнопретеглената версия на индекса обаче, която дава еднаква тежест на всяка компания, е отбелязала ръст от около 2% от началото на 2023 г.


„Това тясно лидерство на пазара не е знак за качествено рали или бичи пазар“, казва Джеймс Демерт, главен инвестиционен директор на Main Street Research, цитиран от WSJ.


Акциите оставиха заплахата от дефолт зад гърба си, но има още рисковеИнвеститорите, фиксирани върху сделката за лимита на дълга, може да са пропуснали голямата промяна в очакванията за паричната политика на Фед

Трейдърите ще получат малко повече яснота следващата седмица, когато получат новите данни за инфлацията на потребителските цени за май и чуят решението на Фед за лихвения процент. Очаква се този месец централната банка на САЩ да запази основния си лихвен процент непроменен.


Посоката на Фед по отношение на паричната политика през останалата част от годината обаче е по-малко ясна. Притесненията относно бързо нарастващите лихви са намалявали възвръщаемостта на технологичните акции в миналото, отбелязва WSJ.


Фед може да продължи с повишаването на лихвите, смята Кристалина ГеоргиеваФедералният резерв на САЩ вероятно ще остане ястребов

Търговията на пазара на облигации беше относително приглушена в петък. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се повиши до 3,744% от 3,714% ден по-рано. Доходността нараства, докато цените на облигациите падат.


На азиатските пазари японският Nikkei се повиши с 2%, а Hang Seng в Хонконг - с 0,5%. Stoxx Europe 600 падна с 0,1%.


За първи път в историята жена поема централната банка на ТурцияТова е бившият банкер от Уолстрийт ХафизеЕркан

На валутните пазари турската лира продължи да пада, достигайки ново рекордно ниско ниво спрямо долара, след новината, че Хафизе Гайе Еркан, високопоставен финансов изпълнителен директор в САЩ, поема управлението на турската централна банка. Еркан е бивш съизпълнителен директор на First Republic Bank и бивш управляващ директор в Goldman Sachs.