Във вторник фондовите пазари в САЩ преминаха първия си голям тест за седмицата и се повишиха, след като данните показаха, че темпът на инфлация в САЩ се е забавил наполовина от миналогодишните върхове.

S&P 500 се покачи с 0,7%, достигайки нов връх за 2023 г.

Технологичният Nasdaq Composite нарасна с 0,8%.

Dow Jones Industrial Average добави 0,4%, или около 146 пункта.

Печалбите на основните индекси обхванаха почти всеки сектор на икономиката на САЩ, с изключение на комуналните услуги.

Големите технологични акции, които задвижиха голяма част от ралито на по-широкия пазар тази година, продължиха изкачването си.

Nvidia продължи да върви нагоре, подхранвана от интереса към изкуствения интелект. Акциите на производителя на чипове напреднаха с около 3,9%, помагайки му да затвори сесията с пазарна капитализация над $1 трилион за първи път.

Новата златна треска: Защо чиповете на Nvidia са толкова специалниСтойността на компанията за кратко надхвърли един трилион долара

Tesla поскъпна с 3,6%, удължавайки печелившата си серия до рекордния 13-ти пореден ден.

В други части на пазара, Манчестър Юнайтед изтри ранните си печалби от предпазарната търговия, затваряйки със загуба от 1.75 %.

Някои финансови анализатори предупредиха, че подхранваните от технологичните акции печалби на индексите тази година могат да представляват огромен риск за инвеститорите, ако пазарът се обърне. Крис Брайтман, главен изпълнителен директор на Research Affiliates, съветва клиентите си да насочват пари в продукти, които претеглят еднакво всяка компания, а не според размера на нейната пазарна капитализация, посочва The Wall Street Journal.

Все пак, като потенциален знак, че ралито се разширява отвъд технологичните гиганти, индексът Russell 2000 на акциите с малка капитализация също регистрира печалби, отбелязва още WSJ.

Как Фед може да убие зараждащия се бичи пазар на акциите в САЩФедералният резерв на САЩ може да нанесе ястребов удар на пазарите, дори ако се въздържи от повишаване на лихвените проценти

Погледът на Уолстрийт днес ще се насочи към Федералния резерв

Много инвеститори очакват централната банка на САЩ да спре повишаването на лихвените проценти след 10 последователни увеличения, които имаха за цел да забавят икономиката на САЩ чрез вдигане на разходите по заемите за бизнеса и потребителите.

Наблюдатели наричат настоящото положение "ястребова пауза", тъй като се очаква Фед да сигнализира за предстоящи допълнителни увеличения. Някои инвеститори се опасяват, че те могат да натежат върху крайните резултати на компаниите и цените на акциите.

Инфлацията в САЩ спада наполовина от върха си, но остава висока за ФедЦените обаче остават далеч над това, към което Федералният резерв се стреми

Тъй като забавящата се инфлация остава над целта на Фед от 2 %, инвеститорите залагат, че има по-голям от 60% шанс централната банка да повиши отново лихвите на срещата си през юли, според CME Group.

На този фон доходността на 2-годишните облигации се повиши до 4,694% във вторник, а тази на 10-годишните – до 3,838%.

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа също закриха вчерашната търговска сесия с растеж, като общоевропейският Stoxx 600 се повиши с 0,63%.

Европейската централна банка ще обяви своето решение за лихвените проценти в четвъртък.