Над 700 участници от над 40 държави, включително от далечни дестинации като Австралия и Япония, привлече Bansko Nomad Fest, съобщават организаторите. Фестивалът се провежда от 26 юни до 2 юли.

Най-много дигитални номади има от САЩ, следвани от Германия, Обединеното кралство и Израел, като участниците във фестивала са с различни профили.

Някои от тях работят дистанционно на няколко работни места, други са основатели на стартиращи компании, предприемачи, собственици на онлайн бизнес, крипто търговци, лайф коучове или създатели на съдържание, посочват организаторите. Те са водени от желанието за независимост, любопитството към света, пътуване и свързването с хора с подобно мислене. Искат да бъдат независими от местоположението и свободни да работят според собствените си условия.

Крайната цел за мнозина е източник на пасивен доход или ранно пенсиониране, за да могат да се насладят на живота си максимално, обясняват организаторите.

Какво интересува дигиталните номади?

Една от основните теми по време на Bansko Nomad Fest, включващ над 65 лектори и 200 събития, е изкуственият интелект. Фестивалът включва няколко основни доклада и сесии за споделяне на умения, свързани с влиянието на AI върху бизнес растежа, намирането на нови клиенти, както и с базираните на AI инструменти, които повишават производителността на дистанционно работещите.

Друг ключов фокус в рамките на фестивала е производителността и балансът между работата и личния живот, като дискусиите включват теми като 4-часовата работна седмица и как геймификацията помага на мотивацията и постигането на целите.

Тъй като много от номадите управляват блогове, влогове, подкаст формати или пък бизнесът им е свързан с добрата комуникация, създаването на съдържание е друг основен акцент по време на Bansko Nomad Fest.

Дискусиите, свързани с изграждането на добри взаимоотношения, е другата основна тема на фестивала, като тя обхваща не само начините за свързване между работещи номади чрез приложения за запознанства като Nomad Soulmates, но и управлението на личния живот при номадски двойки и семейства с деца.


Мисия възможна: Дигитални номади с многодетни семейства обикалят света Две семейства разказват на CNBC Travel как са се справили с предизвикателствата

На 1 юли, събота, в рамките на фестивала ще се проведе сесия за представяне на стартиращи компании. Всички стартъпи, присъстващи на Bansko Nomad Fest, ще имат възможността да се представят пред инвеститори и бизнес ангели от София.

Банско привлича дигитални номади от 2016 г. насам, когато германецът Матиас Цайтлер създава Coworking Bansko, който бързо се трансформира в процъфтяващ обществен център.

Номадите са привлечени от Coworking Bansko не само заради добре оборудваните работни пространства, включително зони за релакс, пространство на покрива и градина, но и заради силното чувство за общност, което насърчава, чрез седмичните събития, включващи настолни игри, покер вечери, излети.

През 2020 г. Матиас организира дебютния Bansko Nomad Fest, преодолявайки предизвикателствата на пандемията. Въпреки обстоятелствата, събитието привлича повече от 100 дигитални номади.

Оттогава фестивалът печели нови почитатели, превръщайки се в едно от най-големите събития за дигитални номади в света.