Скоро Spotify може да даде възможност на потребителите не само да слушат музика, но и да я гледат. Източници на Bloomberg твърдят, че услугата за стрийминг обмисля да добави пълнометражни музикални видеоклипове в приложението си.

Според информацията компанията дори разговаря с потенциални партньори, но все още не е ясно кой ще поддържа тази функция и кога ще се появи.

От Spotify отказват коментар за момента.

Spotify плаща милиони заради нарушение на GDPR Според обвинението компанията не е информирала достатъчно ясно потребителите как използва техните данни


Понастоящем видеото в Spotify е ограничено до подкасти, 30-секундни клипове, които помагат на изпълнителите да представят работата си, и 10-секундни GIF файлове, които се въртят, докато слушате дадена песен. През март платформата представи и канал, подобен на TikTok, но той е предназначен по-скоро за откриване на музика и подкасти, отколкото за гледане на видео. Преди няколко години Spotify се опита да използва телевизионно съдържание като клипове от Comedy Central и ESPN, но този проект не успя да спечели потребителите.

Концепцията не е нова за услугите за стрийминг на музика. Apple Music има музикални видеоклипове от години. Добавката на Spotify обаче ще ѝ помогне да се изравни с конкурента си като възможности и да привлече аудитория, която иначе би гледала видеоклипове в YouTube. Освен това проектът ще добави съдържание и ще помогне на Spotify да привлече любители на музикалните видеоклипове от социални мрежи като Instagram и TikTok.

Spotify влезе в ушите на потребителите, сега се насочва към очите им Подобен ход може да помогне на услугата да се открои на фона на конкурентите си на пазара на аудио стрийминг


Музикалните видеоклипове сами по себе си не генерират много преки приходи. YouTube дава на създателите 55% дял от приходите от реклами, което средно възлиза на 18 долара на 1000 гледания. След това изпълнителите, лейбълите и другите участници трябва да си поделят тази малка сума. Клиповете обаче допълват приходите от аудио и потенциално подобряват видимостта на музикантите.

Spotify трябва също така да търси нови източници на приходи. По-рано тази година компанията съкрати значителна част от персонала си, включително 200 души от екипа си за подкасти, тъй като се бори както с тежката глобална икономическа ситуация, така и с грешките в бизнеса си. Музикалните видеоклипове биха могли да подобрят финансите на Spotify без това да изисква голям продуцентски екип, какъвто е случаят с подкастите.