Директорът на отдела по иновации в Spotify Бил Симънс използва нецензурен израз за принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, като ги нарече "fucking grifters".

Коментарът му дойде два дни след като партньорството на двойката с платформата за стрийминг приключи привидно преждевременно, отбелязва CNBC.

Бил Симънс е основател на подкаст мрежата Ringer, която през 2020 г. продаде на Spotify за 196 млн. долара и получи ръководна роля в рамките на сделката.

Партньорството с продуцентската компания на Хари и Меган Archewell Audio, обявено през декември 2020 г., първоначално беше описано от Spotify като "многогодишно" с обещание за предоставяне на "подкасти, които ще вдъхновяват". Беше съобщено, че стойността на сделката е около 20 милиона долара.

В резултат на съвместните усилия обаче беше създадена само една, 12-серийна поредица на подкаста "Архетипи", в която Меган Маркъл интервюира известни гости, включително Серена Уилямс и Марая Кери, припомня още CNBC.

"Spotify и Archewell Audio се съгласиха по взаимно съгласие да се разделят и се гордеят с поредицата, която направиха заедно", заявиха Spotify и Archewell Audio в съвместно изявление в петък.

Хари и Меган прекратяват подкаста си в SpotifySpotify потвърди, че няма да поднови подкаста на Меган Маркъл

В собствения си подкаст Бил Симънс разкритикува остро Хари и Меган.

"Съжалявам, че не участвах в преговорите преди да стане ясно, че "Меган и Хари напускат Spotify". Шибаните измамници… Това беше подкастът, който трябваше да стартираме заедно с тях. Трябваше да му споделя моя история, за да се опитам да му помогна с идея за подкаст. Това беше една от най-хубавите ми истории... Измамници.", заяви той в "Подкастът на Бил Симънс", цитиран от The Guardian.

Това не е първият път, в който ръководителят на иновациите и монетизацията на подкасти в Spotify, отправя критични коментари за бившите кралски особи, които се отказаха от задълженията си към Бъкингамския дворец. "Толкова ми е омръзнало от този човек", каза Симънс по адрес на принц Хари в друг епизод на подкаста си през януари.

И продължи: "Живееш в Монтесито и само продаваш документални филми и подкасти. Никой не се интересува какво имаш да кажеш за каквото и да било, освен ако не говориш за кралското семейство.", припомня още The Guardian.

Заради противоречивите си възгледи, още през 2014 г., той беше временно отстранен от ESPN. Повод за това станаха коментари, които направи по темата за домашното насилие, припомня CNBC.

Spotify и Archewell Audio засега отказват коментар за забележките на Симънс пред медията.

Меган Маркъл стартира собствен подкаст. Кой беше първият ѝ гост? Първият й гост е Серина Уилямс

Договорите на на Spotify със Симънс и звездната кралска двойка са част от разширяването на компанията в областта на подкастинга след успеха ѝ с Джо Роугън. Въпреки това базираната в Стокхолм стрийминг компания, сега е изправена пред натиска на инвеститорите да подобри резултатите си, след като миналата година реализира нетна загуба от 430 млн. евро (367 млн. паунда).

По-рано тази година главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек призна, че компанията е допуснала някои грешки, като е похарчила 1 млрд. долара, за да се утвърди като ключов играч в подкастите.

"Ще бъдем много внимателни в начина, по който инвестираме в бъдещи сделки със съдържание. Тези, които не се представят добре, очевидно няма да подновим, останалите ще разглеждаме за всеки отделен случай по отношение на относителната стойност.", заяви той пред инвеститорите.

По-рано този месец Spotify обяви, че съкращава 200 работни места в отдела си за подкасти, отбелязва още The Guardian.