Американските работодатели са продължили да наемат служители активно миналия месец, макар и данните да показват леко забавяне спрямо по-ранните месеци на годината, според доклада на Министерството на труда, публикуван днес.

Работодателите в САЩ са добавили 209 000 работници през юни, което е знак за леко икономическо охлаждане, посочва The Wall Street Journal.

Увеличението на заетостта през май е преразгледано до 306 000 работни места.

Нивото на безработицата е паднало до 3,6% миналия месец от 3,7% през май, което в крайна сметка показва, че пазарът на труда остава стегнат. Заплатите са нараснали с 4,4% през юни спрямо година по-рано.

Публичната администрация, здравеопазването и строителството са сред секторите, добавили най-много работни места миналия месец. Туристическият и хотелиерският бранш е наемал работници с по-бавни темпове през юни. Заетостта в ресторантите остава под нивата преди пандемията, сочат данните.

Компаниите, които добавят работници и повишават заплатите, поддържат възходящ натиск върху инфлацията, което усложнява усилията на Федералния резерв да отслаби ценовия натиск, забавяйки икономиката чрез по-високи лихвени проценти.

„Пазарът на труда е изненадващо силен през 2023 г.“, коментира Бил Адамс, главен икономист на Comerica Bank, цитиран от WSJ. „Хората, загубили работа в областта на технологиите или недвижимите имоти, са успели да намерят нова много бързо в индустрии, които все още има недостиг.“


Срив на Уолстрийт и борсите в Европа след силните икономически данни в САЩСилните данни за американската икономика изстреляха доходността на държавните облигации на САЩ над 4%, показвайки, че Фед ще продължи с агресивното затягане

В началото на годината много икономисти прогнозираха, че повишенията на лихвените проценти на Фед ще доведат до рецесия към средата на годината и че наемането на служители ще намалее.

Вместо това инфлацията и икономическата активност не се забавят толкова, колкото очакваха членовете на Фед, което усилва прогнозите за предстоящите увеличения на лихвените проценти. Докладът от петък дава на Фед последен поглед върху най-обширните данни за пазара на труда преди срещата им по-късно този месец.


Фед предвижда още повишения на лихвите, но с по-бавни темповеКакво още показват протоколите от срещата на Фед през юни

Печалбите на пазара на труда подкрепят оживената икономическа активност през тази година. По-добре платените работници харчат повече за пътувания, хранене навън и забавления. Други купуват нови автомобили. Икономиката нараства със стабилен годишен темп от 2% през първото тримесечие, посочва WSJ.

Все пак има някои признаци, че пазарът на труда се охлажда. Новооткритите работни места са паднали през май. Първоначалните молби за обезщетения за безработица, индикатор за съкращенията, са се увеличили миналата седмица и са с около 20% повече от началото на годината. Средният брой отработени часове на седмица също е намалял тази година, което в миналото често е предшествало съкращения на работни места.

Коефициентът на участие на работната сила или делът на американците, които работят или активно търсят работа, остава доста под предпандемичното ниво от февруари 2020 г. от 63,3%. Това обаче до голяма степен отразява застаряващото население на САЩ и предизвиква постоянен недостиг на работна ръка, пише още WSJ.


Ястребови послания от форума на ЕЦБ: Лихвите не са близо до своя връхЛидерите на най-големите централни банки в света потвърдиха в сряда, че ще е необходимо допълнително затягане на паричните политики

Няколко фактора допринасят за постоянното търсене на служители.

Работодателите в областта на отдиха и хотелиерството и местните власти все още наемат персонал, за да стигнат нивата преди пандемията - три години след като съкратиха огромен брой работници. Болниците и старческите домове се нуждаят от повече служители, за да обслужват бързо растящото възрастно население.

Строителите на жилищни сгради също са фактор, въпреки по-високите лихвени проценти, поради хроничния недостиг на налични жилища. Индустриалните и инфраструктурни предприятия също продължават да наемат работници за проекти, свързани с продукти за електрически превозни средства.

Компаниите в САЩ се опитват да привлекат работници, предлагайки по-големи заплати и допълнителни придобивки. Средните почасови доходи нарастват по-бързо, отколкото преди пандемията.

Все пак нарастването на заплатите за по-нископлатените работници - в сферата на хотелиерството например - се забавя, тъй като ресторантите, баровете и хотелите намират по-лесно хора.

Появяват се признаци на стрес и извън технологичните компании, които доминираха новините за съкращения на работни места в началото на 2023 г. Търговците на дребно, производителите, медийните и финансовите компании също започнаха да обявяват съкращения.

В крайна сметка обаче по-високите разходи за труд остават един от факторите, повишаващи инфлацията.