Google добавя нови функции към своя чатбот Bard, опитвайки се изпревари своите бързо напредващи конкуренти, сред които Microsoft, OpenAI, Anthropic и други компании, които нажежават все повече пространството на генеративния AI.

Търсачката лансира своя подобен на ChatGPT инструмент през март, като започна с тестове в САЩ и Обединеното кралство. През май Google обяви актуализации на годишната си конференция за разработчици Google I/O, когато ChatGPT на OpenAI също обяви нови функции, включително стартиране на приложението ChatGPT за iOS и интегриране на гласови указания.

Ето някои от актуализациите, които Google обяви в четвъртък:

Анализ на изображения: Потребителите ще могат да качат изображение и да поискат от Bard информация за него или да го помолят да направи кратко описание въз основа на изображението, се казва в публикация в блога на компанията. Функцията е достъпна само на английски език.


AI трансформира архитектурата. 4 топ студиа обясняват какМалцина вярват, че AI инструментите ще заменят хората в архитектурата, но повечето са съгласни, че те определят нова ера в професията

Различни стилове на отговори: Компанията съобщава, че потребителите на Bard вече могат да променят тона и стила на отговорите му до пет различни опции: прости, дълги, кратки, професионални или непринудени. Тази функция е активна на английски и скоро ще се разшири до нови езици, се казва в публикацията.


Четене на отговорите: Потребителите могат да използват аудио, за да слушат отговорите на Bard, което според компанията е полезно за потребители, които искат да чуят правилното произношение на сложни думи или да слушат дадено произведение. Тази функция работи на над 40 езика, посочват от компанията.


AI може да промени начина, по който слепите хора „виждат“ светаПомощните технологични услуги интегрират GPT-4 на OpenAI, използвайки изкуствен интелект, за да помогнат при описването на обекти и хора

Още езици и региони: Компанията съобщава, че хората могат да използват Bard на над 40 езика, включително арабски, китайски, немски, хинди и испански.


Инструментът вече е наличен и в Европа, което според съобщенията е било забавено поради изразена загриженост за поверителността на Ирландската комисия за защита на данните. „Ангажирахме се проактивно с експерти, политици и регулатори на поверителността относно това разширяване“, каза компанията в своя блог пост.