Индия ограничава вноса на лаптопи, таблети и персонални компютри, като рестрикцията е с незабавен ефект, става ясно от съобщение на индийското правителство, цитирано от Reuters, в опит да се стимулира местното производство.

"Вносът им ще бъде разрешен срещу валиден лиценз за ограничен внос", се казва в известието.

През периода април-юни вносът на електроника, който включва лаптопи, таблети и персонални компютри, възлиза на 19,7 млрд. долара, което е с 6,25% повече на годишна база. Вносът на електроника варира между 7% и 10% от общия внос на стоки в страната.

"Духът на този ход е да се изтласка производството в Индия. Това не е побутване, а тласък", заявява Али Ахтар Джафри, бивш генерален директор на органа на електронната индустрия на страната MAIT.

Четвърти месец спад на производството в Китай отваря възможности за ИндияВтората по големина икономика в света се затруднява да възстанови темпа си на растеж заради слабото глобално търсене


Индия се опитва да стимулира местното производство, като предоставя обвързани с него стимули в над две дузини сектори, включително електрониката. Страната удължи крайния срок, в който компаниите могат да кандидатстват за участие в схемата за стимулиране на производството на стойност 2 млрд. долара, за да привлече големи инвестиции в сферата на ИТ хардуера, която обхваща продукти като лаптопи, таблети, персонални компютри и сървъри.

Схемата за стимулиране е от ключово значение за амбициите на Индия да се превърне в сила в световната верига за доставки на електроника, като страната си поставя за цел до 2026 г. да произвежда годишно продукция на стойност 300 млрд. долара.

Dell, Acer, Samsung, LG Electronics, Apple, Lenovo и HP са някои от ключовите компании, които продават лаптопи на индийския пазар, а значителна част от тях се внасят от страни като Китай, но новината за новите правила явно дава положителен сигнал за местната индустрия, след като акциите на индийския производител на електроника Dixon Technologies поскъпнаха с над 5% след новината.

Индия - следващ Китай или суперсила със собствена траектория?Според прогнози на S&P Global и Morgan Stanley страната ще изпревари Япония и Германия до края на десетилетието


Намерението изглежда е "заместване на вноса на определени стоки, които в голяма степен идват отвън", казва Мадхави Арора, икономист в Emkay Global.

Лаптопите, таблетите и персоналните компютри съставляват около 1,5% от общия годишен внос на страната и почти половината от тях се купуват от Китай, според правителствени данни.

В миналото Индия е налагала високи мита за продукти като мобилни телефони, за да стимулира вътрешното производство. Миналата година в страната са произведени мобилни телефони на стойност 38 млрд. долара. За сравнение, местното производство на лаптопи и таблети е едва 4 млрд. долара, според оценки на индустриалната организация India Cellular and Electronics Association.