Шампанското от векове е отличителен белег за луксозен живот, но покачващите се температури в Европа и все по-нестабилното време предизвикват опасения, че френският регион Шампан може да стане неподходящ за производството му, предупреждава CNBC.

През 2022 г. от Шампан са доставени над 325 млн. бутилки шампанско, като продажбите им за първи път надхвърлят 6 млрд. евро, според търговската асоциация за шампанско Comité Champagne. Най-големите пазари са Съединените щати, Великобритания и Япония.

Асоциацията дава "предпазлива перспектива" за 2023 г., въпреки че според нея производителите в Шампан "остават уверени в здравето на своя бизнес".

Състоянието на климата обаче поставя под съмнение бъдещето на луксозната напитка - производителите на шампанско ще трябва да се адаптират, за да оцелеят, а вкусът на напитката може да се промени.

Изгоряло от слънцето грозде, променени вкусове

Според доклада на S&P Global Sustainable излагането на региона на Шампан на засушаване, ще се увеличи почти три пъти до 2050 г., което създава сериозни проблеми за лозята.

Светът кипи: Преживяваме един от най-горещите месеци в историята сиСпоред някои учени, юли може да се окаже най-горещия месец за последните 120 000 години
Докладът оценява регионите по скала от 1 до 100, като резултатът от 100 представлява максимална степен на риск. В него се посочва, че рискът от засушаване в Шампан ще нарасне от сегашното ниво от 16 на 43 до 2050 г., а след това ще се удвои до 88 до 2090 г. - ако не бъдат направени промени в настоящите политики за климата.

Но засушаването не е единственият фактор, който може да възпрепятства производството. Времето става все по-непостоянно, като през последните години зачестяват пожарите, наводненията и студовете в областта. Дори и гроздето да е в състояние да расте в условията на променящ се климат, това може да промени развитието на плода и да причини щети.

"Ако гроздето се изложи на твърде силни ултравиолетови лъчи, то ще получи еквивалента на нашето слънчево изгаряне и това ще увреди вкуса му", казва Мат Ходжсън, основател на английската компания за търговия на дребно с вино Grape Britannia, пред CNBC.

Допълнителната топлина може също така да промени киселинността на гроздето, която придава на шампанското свежест и "неосезаема тръпка", казва Ходжсън.

И международните производители са наясно с огромното въздействие, което изменението на климата може да окаже върху техния бизнес.

Арктическият фризер губи мощност Свалбард се затопля два пъти по-бързо от другите части на Арктика, която пък вдига градусите между два и четири пъти по-скоростно от останалата част от планетата
"Ние отчитаме въздействието на климатичните промени върху всички тероари на Moët Hennessy, при това в различна степен", обяснява Сандрин Сомер, главен директор по устойчивостта в подразделението за вино и спиртни напитки на LVMH - Moët Hennessy. "Повече от всякога работим, за да се адаптираме".

Методът за производство на шампанско

Най-известното правило за шампанското е, че то трябва да се произвежда в района на Шампан във Франция, но дългият списък от правила за наименованието, които трябва да се спазват, включва специфични практики и за самите лозя, снабдяването с грозде от определени места, специфичните методи за пресоване на материала и използване само на избрани сортове.

Използването на пестициди и допълнителното подкиселяване са забранени, а всички етапи на производството трябва да се извършват в Шампан, чак до етикетирането на бутилката. Затова и производителите на шампанско усъвършенстват процесите си, за да останат в строгите граници, въпреки климатичните промени.

"Преди 20 години реколтата се събираше в края на септември, началото на октомври", казва пред CNBC говорителката на Champagne Taittinger Клер Саразин. Сега то се събира в края на август и началото на септември.

Промяната на температурите означава също така, че шампанското става естествено по-сладко.

Екстремно горещо: Миналият месец е най-топлият юни, регистриран на ЗемятаПо-рано тази седмица планетата е преживяла най-горещия си ден, откакто се води статистика
"Имаме толкова много слънце и толкова много захар в сока, че вече не е необходимо да добавяме такава", казва Саразин. "Засега това не е проблем, но е нещо, за което трябва да се погрижим в бъдеще."

Според критиците вкусът на някои видове шампанско вече е много различен от този на шампанското, което хората са пили преди години.

"По отношение на вкуса това, което се забелязва много, са много по-зрелите характеристики", казва дегустаторът Том Хюсън пред CNBC, като добавя, че това доближава напитката до други бели вина и я прави "по-прозрачна”.