Президентът Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, с която се забраняват някои нови американски инвестиции в Китай в чувствителни технологии като компютърни чипове и се изисква правителствено уведомление в други технологични сектори, съобщава Reuters.

Дългоочакваната заповед упълномощава министъра на финансите на САЩ да забранява или ограничава американските инвестиции в китайски предприятия в три сектора - полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и някои системи за изкуствен интелект.

От администрацията заявяват, че ограниченията ще се прилагат за "тесни подгрупи" от трите области, но не дават конкретни данни. Предложението е отворено за обществено обсъждане.

Целта на заповедта е да се предотврати подпомагането на Китай от страна на американския капитал и експертиза при разработването на технологии, които биха могли да подпомогнат военната му модернизация и да подкопаят националната сигурност на САЩ. Мярката е насочена към частния капитал, рисковия капитал, съвместните предприятия и инвестициите на зелено.

Геополитика и финансова криза: Какво притеснява най-много глобалния бизнес?Очакванията за инфлацията в средносрочен план са спаднали значително


Байдън заявява в писмо до Конгреса, че обявява национална извънредна ситуация, за да се справи със заплахата от напредък на страни като Китай "в областта на чувствителни технологии и продукти, които са от решаващо значение за армията, разузнаването, наблюдението или киберспособностите".

В коментар на новите мерки Пекин посочва, че е "сериозно обезпокоен" от заповедта и че си запазва правото да предприеме ответни мерки. Заповедта засяга нормалното функциониране и вземане на решения от предприятията и подкопава международния икономически и търговски ред, се казва в изявление на китайското министерство на търговията.

Министерството също така заявява, че се надява САЩ да зачитат законите на пазарната икономика и принципа на лоялната конкуренция и да се въздържат от "изкуствено възпрепятстване на световния икономически и търговски обмен и сътрудничество или създаване на пречки за възстановяването на световната икономика".

Китайското министерство на външните работи добавя, че страната е "много недоволна" и "решително се противопоставя на настояването на САЩ да въведат инвестиционни ограничения за Китай".

Как Китай се превърна в хегемон на редкоземните металиТехническата сложност и опасенията за замърсяването възпрепятстват западните компании да детронират Пекин


Китай настоява САЩ да изпълнят обещанието на Байдън, че нямат намерение да се отделят от Китай или да възпрепятстват икономическото му развитие, се казва още в изявлението на министерството.

Полупроводниците са приоритет

Предложението е насочено към инвестиции в китайски компании, разработващи софтуер за проектиране на компютърни чипове и инструменти за тяхното производство. САЩ, Япония и Нидерландия доминират в тези области, а китайското правителство работи за създаването на местни алтернативи.

Белият дом заявява, че Байдън се е консултирал със съюзници по плана и е взел предвид мненията на страните от Г-7.

"Твърде дълго време американските пари помагаха за възхода на китайската армия", заявява лидерът на демократите в Сената Чък Шумър. "Днес Съединените щати правят първата стратегическа стъпка, за да гарантират, че американските инвестиции няма да отиват за финансиране на китайския военен напредък."

Ще успее ли Китай да се превърне в лидер при изкуствения интелект? Допреди няколко години на страната се възлагаха големи очаквания, днес обаче нещата изглеждат далеч по-сложни


Според Министерството на финансите на САЩ регулациите ще засегнат само бъдещи инвестиции, а не съществуващи, но може да бъде поискано разкриване и на предишни транзакции.

Този ход може да подсили напрежението между двете най-големи икономики в света. Китайското посолство във Вашингтон заявява, че е "много разочаровано" от тази мярка.

Представители на САЩ обаче настояват, че забраните имат за цел да се справят с "най-острите" рискове за националната сигурност, а не да разделят силно взаимозависимите икономики на двете страни.

Републиканците смятат, че заповедта е пълна с вратички, като например, че се отнася само за бъдещи инвестиции и не е достатъчно агресивна.

Някои изключения

Заповедта ще ограничи някои сделки, а за други ще изисква от инвеститорите да уведомят правителството за плановете си.

Китай спира износа на германий и галий. Какво означава това за САЩ и ЕС?Двата метала не се срещат в природата, а са изключително важни за развитието на технологиите


Министерството на финансите на САЩ заявява, че предвижда да освободи от забрана "някои сделки, включително потенциално тези с публично търгувани инструменти и вътрешни трансфери от американски компании майки към дъщерни дружества".

Китайската технологична индустрия, която някога беше магнит за американския рисков капитал, вече отбелязва драстичен спад на американските инвестиции на фона на засилващото се геополитическо напрежение.

Миналата година общият размер на инвестициите на американски рисков капитал в Китай е спаднал до 9,7 млрд. долара от 32,9 млрд. долара през 2021 г., сочат данни на PitchBook. През тази година досега американските инвеститори са вложили само 1,2 млрд. долара в китайски технологични стартъпи.

Очаква се новите мерки да бъдат приложени през следващата година.

Някои пропуски

Републиканският сенатор Марко Рубио обаче критикува новите мерки, като заявява, че планът на администрацията на Байдън е "почти смехотворен".

"Той е пълен с пропуски, изрично пренебрегва двойната употреба на важни технологии и не включва индустрии, които китайското правителство смята за критични", казва той.

И Нидерландия въвежда нови ограничения за износа на технологии към Китай Страната ограничава допълнително достъпа на китайски компании до инструментите за производство на чипове на ASML


Говорител на китайското посолство във Вашингтон пък заявява, че Белият дом не е взел под внимание "многократното изразяване на дълбока загриженост от страна на Китай" относно плана.

Той добавя, че повече от 70 000 американски компании развиват бизнес в Китай, а ограниченията ще навредят както на китайския, така и на американския бизнес, ще попречат на нормалното сътрудничество и ще намалят доверието на инвеститорите в САЩ.

Асоциацията на полупроводниковата индустрия пък коментира, че се надява заповедта да даде възможност на "американските компании, произвеждащи чипове, да се конкурират при равни условия и да получат достъп до ключови световни пазари, включително Китай".

Емили Бенсън от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), организация за политически изследвания, заявява, че ключовите въпроси са как планът ще засегне съюзниците на САЩ и как ще реагира Китай.