В много страни лекарите печелят значително над средните заплати, но в някои европейски държави, сред които и Обединеното кралство, възнагражденията им бележат спад.

По време на Covid пандемията медицинските лица и в частност лекарите работиха неуморно, за да спасяват животи. Мнозина от тях не се прибираха у дома със седмици, немалко загубиха и живота си, помагайки на други. Превърнаха се в герои и обществото показа, че цени техните труд и отдаденост.

Въпреки това здравните служители в голяма степен са недоволни от заплащането и условията на работа. В това число са и лекарите – както специалистите, така и общопрактикуващите, пише Euronews.

През 2022 г. лекари организираха шествия, предупреждаваха за опасност от стачки или протестираха в европейски държави като Франция, Германия, Испания, Португалия, Гърция и Турция. Настояваха за по-високо заплащане, но и негодуваха срещу недостига на персонал в лечебните заведения.

В Англия младшите лекари вече пети път се обединяват заради ниските доходи и незадоволителните условия на труд; хиляди излизат на улиците само дни след постъпване на първото си работно място. По-рано – през декември и в първите месеци на тази година, стачкуваха и медицинските сестри.

От Британската медицинска асоциация (БМА) посочват, че новоквалифицираните лекари печелят едва 14,09 лири (15,95 евро) на час – по-малко от бариста във веригата кафенета Pret-a-manger, който получава 14,10 лири. Оттам допълват и че реалните възнаграждения на младшите лекари са орязани с 26% от 2008 г. насам.

В повечето европейски държави годишната брутна заплата на лекарите се е увеличила между 2010 и 2020 г., сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). За реално увеличение се счита онова, което взема предвид инфлацията. В някои страни членки обаче реалните възнаграждения бележат спад през последното десетилетие.

Скъпи AI специалисти, заплатата от $900 000 може би наистина е тукВъзнагражденията за експерти в областта на изкуствения интелект се покачват, докато все повече компании от все повече сектори развиват своите AI звена

Колко получават лекарите в Европа? В кои държави те печелят най-много и в кои най-малко? Колко са се променили заплатите им през последните десет години и колко взимат с оглед паритета на покупателна способност (ППС)?

ОИСР разполага с данни за 25 държави, между които лекарските заплати значително варират.

През 2020 г. – най-близката, за която има информация, годишната брутна заплата на специалистите е между 20 200 евро в Полша и 258 552 в Люксембург (данни от 2015 г.). С други думи, най-високоплатените лекари в Европейския съюз печелят над 10 пъти повече от най-нископлатените.

Още четири са държавите, освен Люксембург, където специалистите са получавали над 150 000 евро през 2020 г. – Ирландия (175,882 евро), Нидерландия (160 869 евро), Дания (156 061 евро) и Исландия (155 276 евро). Следват ги Германия с 146 200 евро и Обединеното кралство с 136 375 евро.


Заплатите в ОИСР спадат с 3,8%, най-голямо понижение има в УнгарияНаблюдава се спад на реалните заплати в почти всички отрасли и страни от ОИСР

В много страни членки на Европейския съюз специалистите печелят по-малко от 50 000 евро

В Испания, Италия и Франция възнагражденията на специалистите са чувствително по-ниски от 100 000 евро, а в няколко други европейски държави, сред които Гърция и Португалия, те са дори под 50 000 евро.

Общопрактикуващите лекари са по-нископлатени от специалистите. В Обединеното кралство последните получават средно 136 375 евро, а джипитата – 73 408 евро, или с 85 на сто по-малко. През 2020 г. в Нидерландия тази разлика е 45 процента, а в Германия – около 20 на сто.


Как да си добър колега може да ти донесе $22 милиона годишно Баскетболистът от НБА Брус Браун не е звезда, но подписва многомилионен договор, защото е отборен играч

В Обединеното кралство реалните лекарски заплати са намалели през последното десетилетие

Бележат ли ръст лекарските заплати между 2010 и 2020 г.? Може да разгледаме този въпрос по два начина – като номинална или като реална стойност. Номиналната разлика се касае за стойности, при които инфлацията не е взета под внимание, а реалната – при които е взета. В много държави членки реалните възнаграждения са се покачили, но в други са намалели.

Ръстът на заплатите както на специалистите, така и на общопрактикуващите лекари е особено отчетлив в Унгария – респективно 6,4 и 4,8%. Следват Словакия, Чехия и Естония. В Германия и Франция също се наблюдава известно покачване и при двете категории.

Другаде обаче между 2010 и 2020 г. възнагражденията на джипитата и специалистите бележат спад. Такъв е случаят в Португалия, Словения и Обединеното кралство, където доходите на първите намаляват 0,8 процента, а на вторите – с 1,2%.

В няколко държави заплатите на специалистите растат по-бързо, отколкото на семейните лекари през посочения период, което според ОИСР води до увеличаване на пропастта във възнагражденията. Другаде обаче – в Австрия, Белгия и Нидерландия, доходите на джипитата бележат по-голям ръст от тези на специалистите.


20-те компании, за които студентите искат да работят най-многоСпоред класация на Universum

Съотношение спрямо средната заплата: Германия, Ирландия и Обединеното кралство са на върха

Съотношението между лекарските и средните заплати във всяка от държавите също е полезен индикатор. Възнагражденията както на специалистите, така и на джипитата, значително надвишават средните във всички европейски страни. В повечето от тях през 2020 г. общопрактикуващите лекари печелят между два и четири пъти над средното, а специалистите – от 2 до 3,5 пъти.

В пет от държавите това съотношение е 1 към 3 или повече, що се касае до специалистите. Това са Ирландия (3,5), Германия (3,4), Обединеното кралство (3,3), Нидерландия (3,2) и Испания (3). На дъното на класацията е Полша с 1,4, а малко над нея са Латвия и Норвегия с 1,7.

Сравнения между заплатите се правят и въз основа на паритета на покупателната способност (ППС). По този начин бива елиминиран ефектът от разликите в цените между европейските страни. ППС ни казва колко валутни единици струва определено количество стоки или услуги в различните държави и бива използван като един вид обменен курс, който превръща разходите в дадена национална валута в изкуствена обща референтна валута.

По отношение на ППС заплатите на специалистите варират значително и тук класацията на държавите е по-различна, отколкото когато гледаме номиналните възнаграждения. Така например през 2020 г. специалистите в Латвия са получавали 33 835 евро, а в Германия – 136 010 евро, или четири пъти повече.

Разликите между ППС в европейските държави са по-малки в сравнение с пропастите при номиналните заплати, но въпреки това варират драстично.

Изненадващо, през 2020 г. специалистите в Турция получават по-високи възнаграждения от своите колеги в Швеция, Норвегия и Франция по отношение на ППС.


Бюджет 2023 влиза в сила от 1 август – кои заплати ще бъдат увеличениФинансовата рамка за годината беше обнародвана в Държавен вестник

През ноември миналата година доц. Антон Тонев, тогава председател на парламентарната комисия по здравеопазване, каза, че средната брутна работна заплата на лекар у нас би трябвало да бъде около 125 процента от средната работна заплата за страната.

В България средното брутно лекарско възнаграждение е 1543 лв., а минималната брутна заплата е 816 лв., посочи тогава Тонев. Така сме планирали нашата здравна системата, че тя позволява да има такива девиации, каза още той и даде пример с Германия, където, по думите му, средната брутна лекарска заплата е между 5700 евро и 8200 евро, при средна брутна заплата за страната близо 4 хил. евро. Така се оказва, че лекарите в Германия получават близо 144 процента от средната за страната заплата.