В продължение на една година повишаването на лихвените проценти от Европейската централна банка поставяше пазарите пред свършен факт.

Сега инвеститорите се опитват да анализират и предвидят резултатите от този период, докато ценовият натиск остава стабилен, а икономическата активност рязко се забавя.

Въпросът е дали ЕЦБ ще продължи или ще направи пауза на рекордно бързите увеличения на лихвените проценти, които от юли 2022 г. насам вдигнаха лихвите до 3,75%.

"Оставането на паузата и продължаването на повишението на лихвите са много близо", смята Карстен Бржески, ръководител на глобалния макроцентър на ING, цитиран от Reuters.

"Това е почти като хвърляне на ези-тура."

Отново ръст на лихвите, а после? 5 въпроса на финансовите пазари към ЕЦБ ЕЦБ се очаква да повиши отново лихвените проценти в четвъртък, но последващите ѝ действия не са толкова ясни

Какво ще предприеме ЕЦБ все още остава неясно, затова Reuters задава пет ключови въпроса към финансовата институция.

Да или не?

Трейдърите са раздвоени, но предпочитат паузата на ЕЦБ, като оценяват шанса за повишение с около 40%.

За много икономисти едно е ясно: ако ЕЦБ трябва да продължи да затяга политиката си, септември вероятно е последният ѝ шанс.

"Ако не може да повиши лихвите през септември, аргументите няма да са по-силни през октомври, тъй като икономическите данни вероятно ще се влошат, а инфлацията през септември ще се понижи доста", заяви главният европейски икономист на UBS Райнхард Клузе. Той очаква увеличение с 25 базисни пункта.

Растеж или инфлация – от какво се тревожи повече ЕЦБ?

Това е въпрос за милион долара.

Базисната инфлация, изключваща нестабилните цени на храни и енергия, която през август се понижи повече от очакваното до 5,3%, все още е далеч над целта на банката от 2%, а пазарите на труда остават горещи.

Но икономическата активност се свива бързо, а кумулативните повишения на лихвените проценти свиха условията за финансиране. Растежът на кредитирането се забавя, а през юли паричното предлагане в еврозоната се сви за първи път от 2010 г. насам.

Лагард: Инфлацията в еврозоната е твърде висока, не можем да обявим победа

Ръководителят на Централната банка на Португалия Марио Сентену, който е към групата на гълъбите, призовава към предпазливост. Ястребите, например членът на Управителния съвет Изабел Шнабел и австриецът Роберт Холцман, предупреждават, че паузата не е окончателна, но от решаващо значение е, че не са подкрепили изрично повишаването на лихвените проценти.

"Нашият основен сценарий е, че ЕЦБ като цяло ще бъде по-загрижена около данните за растежа и ще използва срещата като възможност за пауза", заяви Иън Стийли, главен информационен директор по въпросите на фиксирания доход в JPMorgan Asset Management.

Какво ще се случи след септември?

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард има малко възможности да насочва пазарите.

Политиците вече заявиха, че затягането на мерките е към края си и че лихвените проценти ще останат високи за известно време.

"Ако това е пауза, тя ще бъде придружена от по-ястребово изявление, защото по никакъв начин не виждам ЕЦБ да обяви официално края на повишаването на лихвите.", обяснява Бржески.

Пазарите хеджират залозите си, като залагат на около 70% вероятност за още едно увеличение до края на годината.

Трейдърите очакват намаляване на лихвите от втората половина на 2024 г., но не очакват Лагард да потвърди това.

Икономики на различна скорост. Как трябва да реагират централните банки?Икономическият пейзаж се променя, а различната политика може да доведе до проблеми в бъдеще

Какви ще са новите прогнози?

Дори ястребите, които държат повишението на лихвите на дневен ред, казват, че новите прогнози на ЕЦБ в четвъртък са ключови за решението.

Главният икономист Филип Лейн заяви, че забавянето на базисната инфлация е в съответствие с прогнозите от юни. Икономистите смятат, че ЕЦБ ще повиши краткосрочните си прогнози за инфлацията, като същевременно ще намали прогнозите за растежа.

От решаващо значение е също така дали прогнозата за инфлацията през 2025 г. на равнище 2,2% ще бъде ревизирана надолу, което ще подкрепи аргументите в полза на паузата.

Какво ще се случи с реинвестициите?

През юли ЕЦБ ускори ликвидацията на баланса си, като вече не реинвестира постъпленията от облигациите, които държи по най-голямата си схема - Програмата за закупуване на активи.

Инфлацията все още е висока, а количественото затягане досега не е показало особени признаци за смущения на пазарите.

Да вдигаш или не: Германия поставя ЕЦБ пред сложна дилемаПроблемите в страната спъват растежа в еврозоната като цяло и заплашват да я тласнат към рецесия

Затова "ястребите" започват да настояват за обсъждане на прекратяването на по-гъвкавите реинвестиции от облигации, закупени по Програмата за спешни покупки на активи за 1,7 трлн. евро по-рано от сегашния краен срок – края на 2024 г.

"Съществува риск, че ако не се повишат лихвите, ястребите искат да има по-бързо намаляване на баланса, което би било болезнено за периферията", смята Каспар Хенсе, старши портфолио мениджър в BlueBay Asset Management, визирайки силно задлъжнели държави като Италия.