Борсата за обмен на криптовалути Coinbase избра Ирландия за основен оперативен и регулаторен център в Европейския съюз.

Това съобщиха от компанията за CNBC.

Coinbase подаде заявлението си за лиценз в Централната банка на Ирландия съгласно новия регламент на ЕС за пазарите на криптоактиви (MiCA), който трябва да влезе в сила до декември 2024 г.

Coinbase има офис в Дъблин от 2018 г. насам, отбелязва CNBC. За компанията работят около 100 души в Ирландия.

Ако и когато бъде одобрена, Coinbase ще има универсален лиценз MiCA в страната, който след това ще може да използва, за да "паспортизира" услугите си в Германия, Франция, Италия, Нидерландия и други държави от ЕС.

Това улеснява Coinbase при пускането на нови продукти на тези пазари, без да се налага да кандидатства за индивидуални лицензи във всяка страна.

Coinbase твърди, че е уверена, че ще успее да спечели лиценза.

Година след срива FTX: Защо криптопазарът остава Дивия Запад на финанситеВсе още регулации нясма, защото цифровите валути застрашават отделни инвеститори, а не цялата система

Компанията планира да започне да функционира с MiCA от "първия ден", заяви Нана Муругесан, вицепрезидент на Coinbase за международната дейност, в интервю за CNBC по-рано тази седмица.

MiCA е опитът на ЕС да въведе общоевропейска регулаторна рамка за всички криптокомпании. Има за цел да въведе защита за инвеститорите, които купуват и продават криптоактиви, като биткойн и етериум. Правилата ще позволят на криптокомпаниите да използват един лиценз, за да извършват дейност във всички 27 държави членки на ЕС.

Регламентът налага редица изисквания към криптокомпаниите, особено към борсите, включително изискването те да не смесват средствата на клиентите със собствените си активи.

"За нас беше много важно да изберем държава членка, която не само е опитен регулатор със значителен опит в регулирането на финансовите услуги, но и признава значението на глобално интегрирания бизнес модел, начина, по който сме структурирани като компания, както и потенциала на тази новаторска технология.", допълни вицепрезидент на Coinbase за международната дейност.

Понастоящем Coinbase има лиценз и регистрация на доставчик на услуги за виртуални активи в Ирландия; лиценз за криптографски услуги в Германия; както и национални регистрации в други държави членки на ЕС, включително Италия, Нидерландия и Испания.

Криптосекторът е пълен с измами и измамници, предупреди директорът на SEC

Компанията, чието седалище е в Сан Франциско, е една от най-големите платформи за търговия с криптовалути в световен мащаб.

Разширяването идва в труден момент за криптоиндустрията. Компаниите отбелязват спад в обемите си, а набирането на средства се забавя, тъй като макроикономическите условия стават все по-тежки, а регулаторният контрол се засилва.

Coinbase залага на растежа в Европейския съюз и други международни центрове, тъй като е изправена пред регулаторен натиск у дома, особено от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, която обвинява компанията, че управлява незаконно пространство за търговия с ценни книжа.

Coinbase оспорва твърденията на SEC и се бори в съдебно дело. Твърди, че целта ѝ е да се стигне до официално криптозаконодателство, а не постоянни спорове в съдилищата.

Cryptoverse: Гладни борси се борят за парче от американския пайСпоред участниците на пазара, задачата на гладните претенденти да завземат пазарен дял, може да не е толкова лесна

Пол Грейвъл, главен юридически директор на Coinbase, заяви, че напредъкът е "по-бавен", отколкото би искал, когато става въпрос за постигане на крипторегулация в САЩ, но се надява на повече яснота в бъдеще.

"Сега виждаме в съдебните дела да се задават реални въпроси относно подхода на САЩ към регулирането на крипто и по-специално към регулирането на ценните книжа", каза той. "Съдия след съдия задават сериозни въпроси относно тълкуването на нашите закони за ценните книжа в САЩ от страна на SEC и, честно казано, оспорват някои основни моменти, на които SEC набляга, относно това дали токените изобщо са ценни книжа. MiCA, от друга страна, предлага по-сериозен подход към крипторегулирането. Фокусът е насочен към това потребителите и инвеститорите да бъдат в безопасност."

Coinbase очаква голям растеж в региона.

През последните тримесечия Coinbase е спечелила между 15%-20% от приходите си в цяла Европа, сочи последният доклад за приходите през второто тримесечие на 2023 г. Компанията отчита 808,3 млн. долара продажби в световен мащаб.

Регулациите като позитив. Ще осинови ли ЕС американската криптоиндустрия?Американските криптолобисти предупреждават, че с адаптираното си законодателство Европа може да се превърне в лидер на този пазара

Coinbase реши още да превърне Германия в регионален "център за таланти" и ще се стреми да увеличи наемането на служители на този пазар, за да локализира и адаптира продукта си специално за Германия. Компанията дори планира да пуска нови продукти първо на пазара в Европа, преди да ги въведе в САЩ.

ЕС ще бъде "тестова площадка" за Coinbase, за да помисли за "утилитарни" функции на криптовалутите, от които хората се нуждаят в ежедневието си, като например плащания и транзакции, а не търговия, допълва CNBC.

"MiCA и яснотата, която предлага, ни позволява да правим иновации. И се надяваме, че ще видим някои от тези случаи на ежедневна употреба да се разгърнат първо в ЕС", заявяват от Coinbase.