Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е внесъл за разглеждане в парламента протокола за присъединяването на Швеция към НАТО.

Това съобщи Дирекцията по комуникации към турското президентство в профила си в социалната мрежа X (Twitter), цитирана от БТА.

Съгласно процедурата документът първоначално ще бъде разгледан в комисията по външни работи и ако бъде одобрен, ще бъде внесен за гласуване от целия парламент.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО.

От своя страна, Швеция обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични и да ѝ окаже всякакво съдействие по въпроса за евроинтеграцията ѝ.

Исторически обрат: Ердоган ще подкрепи кандидатурата на Швеция за НАТО

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон приветства новината за внасянето на протокола, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Радвам се да чуя, че турският президент Ердоган е внесъл в парламента документите, необходими за ратификация", заяви премиерът на Швеция, цитиран от Асошиейтед прес. "Сега остава парламентът да се занимае с въпроса", допълва Кристершон в X (Twitter). "С нетърпение очакваме да станем членове на НАТО", добавя той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че се надява много скоро Швеция да бъде приета в алианса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Приветствам изпращането в парламента на Турция на протокола за присъединяване на Швеция към НАТО", каза Столтенберг. "Очаквам с нетърпение много скоро да посрещнем Швеция като пълноправен съюзник в НАТО. Това ще направи целия алианс по-силен и по-сигурен", допълни той.

Столтенберг изрази надежда, че дискутирането и гласуването в турския парламент на протокола ще бъде бързо.