Оперните певци във втория по големина град в Украйна - Харков, използват нетрадиционен подход, за да могат да продължат да се занимават безопасно със своето изкуство, като изнасят представления в мазето на своята опера. В продължение на повече от 20 месеца това артистично убежище в североизточната част на страната остава в тишина, жертва на опасната заплаха от руските въздушни удари.

След началото на руската инвазия през февруари 2022 г. масовите публични прояви в Харков са забранени, а градът често попада под прицела на ракети, като на някои снаряди им отнема само 45 секунди да изминат 30-те километра от руската граница до набелязаните цели. На 2 март 2022 г. Харков и неговият площад "Свобода" са обстрелвани от руски ракети и снаряди. The New York Times съобщава, че ракетният удар е засегнал големи площи от околностите на площада, включително и операта, която се намира там. При удара има 10 жертви и още толкова ранени.

Нападението е извършено в момент, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски обявява в Telegram, че Русия извършва военни престъпления. "Това е цената на свободата", казва той. "Това е терор срещу Украйна. На площада не е имало военни цели - няма ги и в онези жилищни квартали на Харков, които попадат под ракетно-артилерийски обстрел".

Премиерът Денков разговаря с украинския президент ЗеленскиДвамата обсъдиха темата за сигурността на Черноморския регион

Поради това Харковският държавен академичен театър за опера и балет, бива принуден да преустанови сценичните си изяви, като находчиво превръща мазето на сградата си в импровизирано убежище за изкуството. Със сцена, импровизирана оркестрова яма и редици седалки, мазето сега служи както за убежище, така и за концерти, съобщава Reuters.

В желанието си да се завърне на сцената театърът е в процес на получаване на разрешение от градските власти да превърне мазето си в постоянно място за представления. Като подготовка за това, театърът наскоро провежда генерална репетиция пред свои служители и роднини.

Елена Старикова, член на трупата, изразява колективното им желание за излизане на сцена пред кореспондент на Reuters: "Липсваха ни представленията. Пеехме на много места - в гаражи, гори, училища, детски градини, болници - но нищо не може да се сравни със сцената. Операта е приказка. Всички ние, балетната трупа, оперната трупа, всички ние сме невероятно щастливи".

"Това е празник, защото изпълнението на опера за жителите на Харков вече може да бъде безопасно, хората могат да бъдат в безопасност, а ние можем да им подарим нашите песни, нашите изпълнения и да им донесем радост в този труден за страната и града ни момент.", допълва тя.

От Израел до Украйна: Три основни извода от срещата Путин-Си ДзинпинПрисъствието на Путин в Пекин е важно за представянето на Русия като част от новия световен ред на Си

„Самата сграда на театъра, първоначално проектирана като зала за конгреси на членовете на комунистическата партия по време на съветската епоха, може да се похвали със здрава конструкция и да издържа на значителни натоварвания, осигурявайки сигурно убежище за своите обитатели“, обяснява Андрей Турлобеков, главен инженер на театъра.

До момента някой квартали на Харков, особено тези, които са най-близо до руската граница в североизточната част на града, са претърпели значителни щети от обстрел и въздушни удари.

Зеленски призова да спрат ограниченията върху доставките на украинско зърноТрябва да изнасяме, защото имаме нужда от средствата”, каза украинският президент

Игор Тулузов, генерален и артистичен директор на театъра, споменава пред Reuters за изключително малкото разстояние до руската граница, където ракетите могат да се спуснат над града и да избухнат, преди сирената за въздушна тревога да е успяла да засвири.

Докато Харков се подготвя за втора военна зима, продължават опасенията, че Русия може да се насочи към националната електропреносна мрежа и друга жизненоважна енергийна инфраструктура, което да доведе до широко разпространени прекъсвания на електрозахранването.

Въпреки тези опасения и редовните въздушни удари, официални лица разкриват, че много жители се завръщат в Харков след първоначалното си бягство в началото на инвазията. Въпреки че населението на града е намаляло в сравнение с предвоенните 1,4 милиона души, над 1,2 милиона души продължават да наричат Харков свой дом.