"Защо?" е любимият въпрос на децата.

За тях светът е ново място и те се стремят да го изучават с всеки изминал ден.

"Любопитството е заложено в мозъка ни", обяснява Скот Шигеока, автор на книгата "Търсене: Как любопитството може да преобрази живота ви и да промени света".

Неслучайно, редица проучвания установяват, че бебетата разглеждат нови предмети по-дълго време, отколкото вече познати. Съществува обаче мит, че само децата са любопитни.

"Мета-анализ на над милион участници в десетки изследвания, установява, че всъщност ставаме по-любопитни през целия си живот", казва Шигеока, цитиран от Fastcompany.

"Често това е една от онези свръхспособности, подобна на креативността. Ако ти казват "Ти не си креативен, не си художник или не си любопитен" може да загубиш или притъпиш тези качества".

Три начина да спечелите доверието на екипа си в смутни временаГолям набор от лидерски умения могат да бъдат полезни в периоди на стрес и промени, но три елемента са ключови – яснотата, интерес и постоянството

Вътрешното любопитство може да се възстанови.

Според Шигеока, то е като мускул, който трябва да се тренира. Ученият предлага няколко трика, които могат да помогнат да държите любопитството си във форма.

Признавайте си

"Знаем, че често преувеличаваме предположенията, които хората правят за нас", обяснява Шигеока.

Например изследване на Университета в Пенсилвания установи, че демократите и републиканците смятат, че отсрещната страна не ги харесва два пъти повече, отколкото в действителност.

"Често засилваме омразата, която предполагаме, че другите хора изпитват към нас, особено ако произхождаме от различни групови идентичности. Предположенията ни често са погрешни или не са достатъчно нюансирани. Това, което помага, е да вникнете в същността на това, откъде идва някой, и да го разберете по-добре, за да можете активно да общувате и да изградите по-силни отношения с хората около вас."

5 начина да направим работните си срещи по-продуктивни Често бизнес лидерите пренебрегнат нуждата да оптимизират максимално средата за разговори със служителите

Вместо да предполагате, станете "признавач", като признавате, когато грешите или не знаете отговора. Например може да кажете: "Разкажи ми повече", когато ви кажат, че грешите. Дайте приоритет на ученето и израстването и си напомняйте, че хората са устроени да прощават.

Изучавайте

Това може да е толкова просто, колкото да си кажете: "Днес по време на обяда възнамерявам да бъда любопитен и да търся възможности да задавам въпроси, а не само да споделям отговори."

Любопитството на Шигеока го кара да се впусне в 13-месечно преследване, за да разбере хората, които са различни от него. Той посещава митинги на Тръмп и мегацъркви, появявайки се с любопитство, за да разбере другите.

"Като хомосексуален човек, който отива в организации, които имат анти-ЛГБТК законодателство и възгледи, си мислех, че ще бъда посрещнат с омраза. Като проявих любопитство, разбрах, че можем да видим общата си човешка същност и да се разберем по-дълбоко."

Не е необходимо да отидете на митинг на противниковата политическа партия, за да изградите своето мнение.

Необходими са средно 2000 идеи, за да направите търговски пробивИдеите, водещи до големи пробиви, често се разглеждат като мистерия или акт на спонтанно творчество. Те обаче може да се проектират

"Това е все едно да отидеш във фитнеса и да изтласкаш 250 кг. Вместо това отидете и вдигнете няколко гирички. Чувствате се добре и част от това добро чувство произвежда допамин".

Уважавайте другите

Когато не се съобразявате с емоциите на някого, вие го обезценявате.

Това може да се случи неволно, например като сте залепени за телефона си, докато някой ви говори, или като не поддържате зрителен контакт с някого в обслужваща роля.

Любопитството е свързано с признаването на достойнството на другия човек, дори ако невинаги сте съгласни с неговата позиция.

Всичко започва с това да знаете кога трябва да споделяте и кога да слушате - казва Шигеока.

6 начина, по които умните лидери реагират на критиката

Например, слушайте, ако сте част от група с по-голяма социална власт, ако вече сте чути и ако вашите възгледи са често представяни в социалната култура.

Споделяйте, ако сте част от групата с по-малка социална власт, ако вашите възгледи са рядко представени и ако не сте често чувани във взаимоотношенията.

Отидете под повърхността

И накрая, приветствайте любопитството в трудни моменти, като разбито сърце, промяна в кариерата, преместване или загуба, казва Шигеока.

"Може да се откажем от желанието да бъдем любопитни в един наистина труден разговор или по време на конфликт, но точно тогава можем да извлечем най-голяма полза от него. Именно тогава можете да научите най-много за себе си или за другите".

Любопитството има спектър и повечето хора обичат да се подвизават в това, което Шигеока нарича "плитък край". Придвижването по спектъра към дълбокото любопитство е мястото, където се случва трансформацията.

Сам Алтман 9 години по-рано: Най-добрите идеи често изглеждат лошиНаправете продукт, който хората да обикнат, казва основателят на OpenAI

Например, вместо да попитате някого: "Как се казваш?", отидете под повърхността до мястото на по-богатите истории и ценности. Попитайте: "Каква е историята на името ти? На кого си кръстен?" Това ви дава по-дълбока представа кой е човекът пред вас".

Любопитството може да бъде сила за свързване.

"То има силата да промени гледната ни точка и начина, по който се движим в света. Мисля, че точно там трябва да насочим любопитството си." допълва Шигеока.