Икономиката в еврозоната се свива незначително през третото тримесечие, което засилва очакванията за техническа рецесия, ако четвъртото тримесечие се окаже също толкова слабо.

БВП еврозоната се е свил с 0,1 % през третото тримесечие на годината в сравнение с предходния тримесечен период, показва експресната оценка на Eurostat.

Това е първото свиване от 2020 г. насам.

Цифрата съответства и на пазарните очаквания и следва ръста от 0,2% на тримесечна база през второто тримесечие на тази година.

Същевременно БВП в ЕС остана стабилен в сравнение с предходното тримесечие, се казва още в данните, цитирани от Euronews.

За сравнение, в САЩ БВП за третото тримесечие на 2023 г. се е увеличил с 1,2% спрямо предходното тримесечие.

Производственият спад в еврозоната се задълбочава през октомвриПрез октомври новите поръчки намаляват за 18-и пореден месец и с по-бърз темп

Данните на Eurostat показват тримесечен икономически растеж от 0,1% във Франция, 0,3% в Испания и 0,5% в Белгия, но това не успява да компенсира тримесечния спад от 0,1% в Германия, липсата на растеж в Италия и свиването в Австрия, Португалия, Ирландия, Естония и Литва. Спадът на растежа се дължи на силните насрещни ветрове от високата инфлация и рекордно високите лихвени проценти, както и на бавно затягащата се фискална политика.

На този фон, заетостта в еврозоната все пак се увеличава.

В сравнение с второто тримесечие на тази година броят на работещите в ЕС се е увеличил с 0,2%, а в еврозоната - с 0,3%.

Подобни данни в сравнение със същия период на миналата година показват увеличение на коефициента на заетост с 1,4% в еврозоната и с 1,3% в ЕС.

Германската икономика се свива леко през третото тримесечие Брутният вътрешен продукт на страната е спаднал с 0,1% на тримесечна база

Като цяло, икономическата ситуация в ЕС и еврозоната през 2023 г. е по-облекчена в сравнение с миналата година. Ефектите от енергийната и икономическата криза, предизвикани от агресивната война на Русия срещу Украйна, отслабват.

Освен това, рязко нарастващите темпове на инфлация се стабилизират, като за октомври 2023 г. в еврозоната те са 2,9%, което е спад спрямо 4,3% през септември - което бележи най-ниската стойност от октомври 2021 г. насам.

През октомври 2022 г. в еврозоната е регистриран темп на инфлация от 10,6%, което е увеличение спрямо 9,9% през септември.

Оценките предвиждат инфлацията временно да се повиши, а растежът да остане слаб през останалата част от 2023 г.

Банките в еврозоната да не освобождават капиталовите буфери, препоръчва ЕЦБОсвобождаващите се капиталови буфери следва да се запазят, за да гарантират, че са на разположение в случай на влошаване на условията в банковия сектор

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос предупреди миналата седмица, че икономиката на еврозоната вероятно ще се свие леко или в най-добрия случай ще остане в застой през четвъртото тримесечие, след като данните за бизнес активността през октомври показаха по-нататъшно отслабване на търсенето в доминиращата индустрия на услугите, припомня Reuters.

Тъй като през октомври инфлацията рязко спадна, на заседанието си на 26 октомври ЕЦБ остави лихвените проценти непроменени, с което сложи край на безпрецедентната серия от 10 последователни повишения.

Де Гиндос заяви, че при сегашната висока степен на несигурност институцията ще продължи да следва подход, зависещ от данните, по отношение на бъдещата си парична политика.