Все по-широкото използване на автоматизацията, съчетано със свития пазар на труда и недостига на работници, води до нарастване на недоволството сред потребителите зад Океана.

Глобалните компании, подложени на публична критика, понасят щети върху репутацията си, чието възстановяване може да отнеме години.

Сред най-разочароващите фактори са противоречиви маркетингови стратегии, производствени практики и вредни услуги и продукти, довели до смъртни случаи и материални щети.

Изследователите на списание CEOworld използват данни от Американския индекс за удовлетвореност на клиентите (ACSI), за да съставят класация с най-големите корпоративни скандали в САЩ през годината, довели до силно обществено възмущение.

Ето кои са компаниите, получили масирана критика от американските потребители.

Anheuser-Busch InBev

Anheuser-Busch InBev е най-голямата бирена компания в света със седалище в Льовен, Белгия и годишен приход от 59,58 млрд. щатски долара.

Anheuser-Busch InBev получи отпор за сътрудничеството си с Дилън Мълвани – транссексуален инфлуенсър, който беше представен в реклама на компанията.

Консервативните критици порицаха социалните ценности, предадени от партньорството на Anheuser-Busch InBev с Мълвани.

Пяна на гнева. Как един LGBT кен коства $400 млн. на най-голямата пивоварнаМаркетингов ход с трансджендър инфлуенсъра Дилън Мълвани продължава да вреди на продажбите на AB InBev в САЩ

Освен това бирената компания получи критики за това, че се е опитала да използва идентичността на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и други от LGBTQ+ за стимулиране на рязкото увеличаване на приходите си.

Това се случи, след като главният изпълнителен директор на компанията, Мишел Дукерис, публикува изявление на фона на общественото възмущение.

Заради това противоречиво събитие Bud Light на Anheuser-Busch InBev вече не е най-продаваната марка бира в Америка, за първи път от десетилетия. Бойкотът доведе до 10,5% спад в приходите на годишна база през второто тримесечие.

Credit Suisse

В началото на 2023 г. Credit Suisse се срина.

Базираната в Цюрих, Швейцария, финансова институция беше изправена пред различни обвинения, включително корпоративен шпионаж, пране на пари и измама.

Credit Suisse, чиито годишни приходи възлизаха на 15,2 млрд. щатски долара, се сблъска с огромни загуби по заеми. Тогава швейцарското правителство се намеси, като уреди придобиването ѝ бившия конкурент UBS, за да се предотврати финансова криза.

Поглъщането стана факт след 167 години независимост на Credit Suisse.

Провалът не е опция: Серджо Ермоти и голямата сделка за швейцарските банкиТоп банкерът е толкова разпознаваем в Швейцария, колкото и великият тенисист Роджър Федерер, а сега може би е обект на още по-голямо внимание, според анализатори

Disney

От 2022 г. насам пазарната стойност на Disney като развлекателен лейбъл е спаднала с 22%, според консултантската компания Kantar.

Нейната стрийминг услуга Disney+, се е превърнала в една от най-отвратителните за потребителите стрийминг платформи на пазара, въз основа на ACSI.

Цената на акциите на Disney е намаляла с повече от 56% от март 2021 г. насам. Тези неблагоприятни събития за компанията, се дължат на продължаващите културни войни и политически дискусии в САЩ.

Годишните приходи на Disney в размер на 82,7 млрд. щатски долара бяха намалени, когато компанията изрази своето неодобрение по отношение на закона на Флорида "Не казвай гей". В училищата на територията на американския щат са забранени разговорите за половата идентичност и сексуалната ориентация в класните стаи.

Disney на 100: Бляскава история и сложно бъдеще През последното столетие компанията се превърна в една от най-големите публично търгувани медийни компании

Претендентът за президентския пост и губернатор на Флорида Роналд ДеСантис се почувства възмутен от позицията на Disney и се опита да отмени независимостта на един от най-големите данъкоплатци във Флорида при управлението на тематичните му паркове.

Ford Motor Company

От 2016 г. насам продажбите на Ford Motor Company на американския пазар се понижават ежегодно. Тази година базираният в Мичиган автомобилен производител е изправен пред повече проблеми с контрола на качеството от всяка друга автомобилна компания.

Недоволните американски потребители критикуват проблемите в дизайна и производството на Ford, които според тях могат да доведат до сериозни опасности.

Освен от непредвидено превключване на предавка, клиентите се оплакват и от изпускане на масло, което може да засегне до 350 000 автомобила Ford Broncos и Escapes. И накрая, проблем със счупен вал, засягащ близо четвърт милион камиона F-250 и F-350 Super Duty, доведе до още по-голямо разочарование на клиентите на Ford.

Fox Corporation

Медийната компания със седалище в Ню Йорк е собственик на Fox News. Тя отдавна е обект на неодобрение от много американски зрители заради консервативно ориентираните политически репортажи и новини на медийния ѝ канал.

В началото на тази година Fox Corporation, която има годишни приходи от 14,9 млрд. щатски долара, претърпя трус, който доведе до още повече обществени критики. Тъкър Карлсън беше уволнен от мрежата, като се твърди, че това е станало по взаимно съгласие между водещия на праймтайм шоуто на Fox News и медийната компания.

Преди напускането на Карлсън беше разкрито съдебно дело между фирмата за оборудване за гласуване Dominion Voting Systems и Fox News, според което личните мнения на водещия на политическо токшоу са били в огромно противоречие с гледните точки, които е казвал на зрителите си в ефир.

Ищецът твърди, че директорите са нарушили задълженията си да гарантират, че Fox следва собствените си етични стандарти

Карлсън често е подкрепял твърденията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че президентските избори през 2020 г. са били опорочени. Въпреки това текстовите съобщения, намерени в съдебното дело, разкриват изявления на Карлсън, в които бившият лидер е описан като сатанист. Нещо повече, политическият коментатор уж твърдял, че фалшивите предизборни изявления на Тръмп са умопомрачителни и налудничави.

Карлсън дори отбелязал, че екипът му е съвсем близо до това да игнорира бившия президент през повечето вечери и че не може да чака повече. Бившият дългогодишен водещ на най-рейтинговата програма в праймтайма на телевизията казва, че ненавижда Тръмп.

Аудиторията по време на слота на Карлсън спадна от средно 3,3 млн. души на вечер до 1,5 млн. души, след като той напусна корпорацията Fox.

FTX

Борсата за криптовалути със седалище на Бахамските острови беше една от най-големите в сектора.

Въпреки това нейната звездна репутация претърпя промяна на 180 градуса в края на 2022 г., когато се предизвика един от най-големите скандали за измама на всички времена.

Средства на клиенти на стойност 2 млрд. щатски долара бяха прехвърлени частно на фирма, която бившата приятелка на Банкман-Фрийд Каролин Елисън управляваше.

Заявленията за кражба доведоха до оставката на главния изпълнителен директор на FTX, неговото залавяне и обявяването на борсата в несъстоятелност.

Банкман-Фрийд е виновен по всички 7 обвинения, решиха съдебните заседателиПрокурорите нарекоха действията му една от най-големите финансови измами в историята на САЩ

Банкман-Фрийд беше освободен с рекордно висока гаранция от 250 млн. щатски долара, но срещу него бяха повдигнати множество обвинения от заговор за подкуп до измама банки и клиенти. Произнасянето на присъдата му е насрочено за март 2024 г.

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson реализира и получава печалби от генерични опиоидни лекарства, въпреки че обяви намерението си да се оттегли от производството им през 2020 г.

Тя е една от компаниите, на които са предявени искове за обезщетение в размер на милиарди щатски долари за участието ѝ в настоящата опиоидна епидемия в САЩ.

Компанията е сред най-големите бизнес организации, които допринасят за споразумението по съдебни искове на стойност 26 млрд. щатски долара. Johnson & Johnson трябва да плати 5 млрд. щ.д. на ищците за период от 9 години.

J&J е готова да плати 8,9 млрд. долара заради канцерогенната бебешка пудраКомпанията остава категорична, че продуктите от талк са безопасни и не причиняват рак

Meta Platforms

През последните месеци компанията майка на Facebook и Instagram е обект на публични критики.

По-рано тя беше глобена с 1,3 млрд. щ.д., след като наруши правилата на Европейския съюз за защита на личните данни. Това се случи на фона на уреждане на колективно съдебно дело за 725 млн. щ.д. през декември 2022 г.

Искът беше подаден срещу Meta Platforms, която неправомерно е споделила потребителска информация с компанията за анализ на данни Cambridge Analytica.

Кампанията на Тръмп използваше тази фирма в президентската си кампания за Белия дом през 2016 г.

Освен това Meta Platforms си навлече недоволството на хората, след като през първата половина на 2023 г. съкрати 10 600 служители.

Водещи социални мрежи ще отговарят в съда за пристрастяване на тийнейджъриПрез октомври 41 щата заведоха дело срещу Meta заради

Компанията на Марк Зукърбърг извърши тази стъпка след обявяването на печалба от 23,2 млрд. щатски долара през предходната година. Последните съкращения на Meta Platforms са в допълнение към уволнените през ноември 2022 г. 11 000 служители. Тези съкратени работници бяха елемент от програмата за намаляване на разходите в годината, която Зукърбърг нарече година на ефективност на Meta Platforms.

Netflix

Стрийминг компанията с над 232 млн. абонати обяви повишаване на цените на стандартния си абонаментен план в Канада и САЩ.

Тази мярка доведе до това, че миналата година Netflix отчете нетна загуба за първи път от 10 години насам.

Освен това най-популярният доставчик на стрийминг услуги в света забрани споделянето на пароли. Тази мярка не позволява на потребителите да споделят акаунтите си и изисква от тях да плащат допълнително за споделяне на пароли с хора извън дома им.

17 от най-използваните пароли могат да бъдат разбити за по-малко от секундаНай-популярните пароли са едни от най-мързеливите комбинации, въпреки че заплахите за киберсигурността продължават да се увеличават

OpenAI

Американските потребители критикуват OpenAI, като смятат, че нейният продукт може да измести милиони служители от работните им места.

Критиците смятат, че тази технология може да стане неконтролируема. Освен това AI може да разпространява грешни данни, дийпфейк съдържание и да предизвика проблеми с неприкосновеността на личния живот.

Challenger, Gray and Christmas Incorporated, международна група за бизнес и коучинг на ръководители посочва, че само през май 2023 г. AI е изместил почти 4000 работни места в САЩ. В доклад на Goldman Sachs също се посочва, че AI може да доведе до намаляване на 300 милиона работни места в световен мащаб.

Как Сам Алтман засенчи ефективния алтруизъм, разделящ Силициевата долинаУволнението на Сам Алтман показа влиянието на „религията“ ефективен алтруизъм и нейното виждане, че развитието на AI трябва да се забави. Завръщането му маркира нейните граници

Silicon Valley Bank

Годишните приходи на Silicon Valley Bank възлизаха на 7,4 млрд. щатски долара.

През март 2023 г. тя съобщи на своите инвеститори, че трябва да натрупа 2,25 млрд. щатски долара, за да подобри баланса си. Голяма част от активите на банковата институция са свързани с облигации на Министерството на финансите, които са загубили стойността си по време на поредицата от увеличения на лихвените проценти на Федералната резервна система.

Официалното изявление на Silicon Valley Bank доведе до масово изтегляне на средства от банката. Два дни по-късно ужасени клиенти изтеглиха общо 42 млрд. щатски долара.

Финансовите регулатори в крайна сметка затвориха Silicon Valley Bank. Конфискуваха активите ѝ, което доведе до втория по големина банков фалит в историята на САЩ.

Лов на слаби играчи: Това ли е краят на банковата криза в САЩШепа големи банки може да останат единствената гаранция за парите на американците

Сривът на Silicon Valley Bank имаше значителен ефект върху технологичния сектор на Калифорния. Много стартъпи в региона зависеха от нея за своите финансови решения. Сривът имаше и международни последици. Той засегна световните технологични компании, които използваха услугите на банката.

Доверието на потребителите в американските финансови компании беше подкопано.

Trump Organization

Много американци ненавиждат компанията на Доналд Тръмп – най-противоречивият лидер в новата история на САЩ.

Trump Organization, група от над 500 юридически лица и предприятия, понесе глоба в размер на 1,61 млн. щатски долара за данъчни измами в началото на годината.

Присъдата доведе и до лишаването от свобода на главния финансов директор на Trump Organization за пет месеца.

TikTok

ByteDanceм китайски технологичен гигант, е собственик на TikTok. В САЩ доставчикът на услуги за хостинг на видеоклипове се сблъска с омраза поради опасения, свързани с поверителността на данните и националната сигурност.

Европейски регулатор глоби TikTok с 345 млн. евро заради нарушаване на GDPRПлатформата е задала профилите на деца да бъдат публични по подразбиране

Сред критиците на TikTok са американски правителствени служители, които изпитват безпокойство, твърдейки, че китайското правителство може да принуди компанията за социални медии или нейния собственик да предоставят данни за потребителите. Те също така се притесняват, че двете структури биха могли да манипулират съдържанието на платформата.

Неотдавнашното изслушване на TikTok в Конгреса на хвърли светлина върху проблемите, които платформата може да причини на обществото. Сред тях са пристрастяване към TikTok, неблагоприятни последици за психичното здраве и безопасността на децата. Тези въпроси допълнително доведоха до обществен дебат.

Загрижеността на правителството на САЩ относно китайските шпионски операции доведе до забрана на TikTok да се използва в устройства, издавани на служители на федералното правителство на САЩ. Повече от половината от всички щати издадоха същите забрани за държавните служители.

X

През октомври 2022 г. Илон Мъск придоби Twitter, а по-рано тази година я преименува на X. Оттогава посоката на развитие е нестабилна.

Мъск отговаря с „термоядрен иск“ срещу напускащите X рекламодателиДруги социални мрежи като Facebook, Reddit и TikTok също имат проблеми с ограничаването на зловредно съдържание

На първо място, Мъск премахна забраните за множество акаунти, които бяха модерирани заради обидни изявления, включително неонацистки. Най-богатият човек в света не създаде екип за модериране на съдържанието, както беше казал, че ще направи.

Общественото недоволство ескалира и когато Мъск промени политиката на X за "синя верификация", функцията за обозначаване на проверен акаунт на потребител или публична личност в платформата.

След това, Мъск започна да таксува с 8 долара месечно потребителите, които желаеха да имат "синя значка".