Президентът на COP28 Султан Ал-Джабер е изправен пред критики заради твърдението си, че няма „никаква наука“ зад призивите за постепенно премахване на изкопаемите горива – искане, което мнозина вярват, че в крайна сметка ще определи успеха на конференцията на ООН за климата.

В коментари, цитирани за първи път в неделя от The Guardian и организацията за разследваща журналистика Centre for Climate Reporting, президентът на COP28 и шеф на отдела за климата на Обединените арабски емирства Ал-Джабер предполага, че постепенното премахване на изкопаемите горива няма да позволи устойчиво развитие, „освен ако не искате да върнете света в пещерната епоха."

Коментарите, направени от Ал-Джабер по време на онлайн събитие на 21 ноември, бяха описани от учени и защитници като „фарс“, „повече от изумителни“ и граничещи с отричане на битката с климатичните промени, посочва CNBC.

В публикация в социалните медии климатологът от Университета на Пенсилвания Майкъл Ман обвини Ал-Джабер в „пълна подигравка“ с преговорите в рамките на COP28 и призова генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да се изкаже по въпроса.

Ал-Джабер беше разглеждан като спорен избор да ръководи дискусиите на COP28 в Дубай, като се има предвид, че той също така работи като ръководител на държавната Национална петролна компания на Абу Даби (ADNOC).

Говорител на COP28 казва пред CNBC, че историята относно коментарите на Ал-Джабер е „просто още един опит да се подкопае дневният ред на президентството, който е ясен и прозрачен и подкрепен от осезаеми постижения на президента на COP и неговия екип“.

Говорителят добавя, че Ал-Джабер е бил „непоколебим“ в твърденията си, че поддържането на глобалното затопляне до 1,5°C включва действия в редица области и сектори. „Президентът на COP даде ясно да се разбере, че постепенното намаляване и премахване на изкопаемите горива е неизбежно и че трябва да поддържаме 1,5°C.“

Кристалина Георгиева вижда края на пика на потреблението на петрол и газРъководителят на Международния валутен фонд в неделя подчерта аргументите за ценообразуването на въглеродните емисии на срещата на върха за климата COP28.

Температурният праг от 1,5 градуса по Целзий е широко признат за решаващ, тъй като така наречените преломни точки стават по-вероятни отвъд това ниво. Става дума за прагове, при които малки промени могат да доведат до драматични катаклизми в цялата система за поддържане на живота на Земята.

Гледайки напред, „президентът на COP е фокусиран върху работата със страните за изготвяне на план, който ще осигури максимален преход и минимални смущения за всички по света“, казва още говорителят пред CNBC. „Той многократно е съобщавал нашата позиция относно изкопаемите горива и е приканвал всички страни да работят заедно и да излязат с решения, които могат да постигнат консенсус.“

Тройно повече ядрена енергия до 2050-та: Постижима цел или обречена каузаСветът не може да достигне

„Много елементарна физика“

Недоволството от коментарите на Ал-Джабер идва, докато COP28 се подготвя за битка за бъдещето на правилата за изкопаеми горива.

В продължение на почти три десетилетия политици, представляващи близо 200 държави на годишната климатична конференция на ООН, се опитваха да се справят с главния двигател на климатичната криза: изгарянето на въглища, нефт и газ.

Езикът на окончателното споразумение, което се очаква до или около края на конференцията на 12 декември, ще бъде внимателно наблюдаван. Ангажиментът за „поетапно премахване“ вероятно ще изисква преминаване от изкопаемите горива към възобновяеми източници, докато употребата им бъде премахната, а формулировката „постепенното намаляване“ може да означава намаляване на употребата им, но не и абсолютен край, посочва CNBC.

„Ако се провалим с постепенното премахване на изкопаемите горива, тогава няма да успеем в смекчаването на климатичните промени“, казва пред CNBC Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация на ООН.

Помолен за отговор на коментарите на Ал-Джабер, Таалас казва, че има „много ясна наука“ зад призивите за постепенно премахване на изкопаемите горива.

„Въздействието на въглеродния диоксид върху атмосферното затопляне е много елементарна физика... Няма съмнение в това.“

Американският пратеник по климата Джон Кери също коментира изказванията на Ал-Джабер, посочвайки: „Всяко решение, което вземаме, трябва да е насочено към въпроса „това напредък ли е по отношение на климатичните цели или ще се окаже по-разрушително и ще ни отведе в грешната посока?“

COP28: Споровете за ролята на ядрената енергия в зеления преход продължаватДокато някои правителства виждат в нея решение, други я смятат за проблем

Бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор коментира, че позицията на ОАЕ като домакин на COP28 е злоупотреба с общественото доверие.

„Те злоупотребяват с доверието на обществото, като назначават главния изпълнителен директор на една от най-големите и най-малко отговорни петролни компании в света за ръководител на COP“, казва Гор, цитиран от Reuters.

По време на назначаването на Ал-Джабер за президент на COP28 по-рано тази година, неговият офис заяви, че той ще играе „решаваща роля“ в изграждането на консенсус „и стимулирането на амбициозни резултати в областта на климата“.

Говорител на ADNOC, който наскоро стана първият сред колегите си, изтъкнал амбицията си за нулеви емисии до 2045 г., каза по-рано: „Всички текущи сценарии за енергиен преход, включително от МАЕ, показват, че известно ниво на петрол и газ ще са необходими в бъдеще.“