Moody's понижи перспективата си за правителствените кредитни рейтинги на Китай от стабилна на негативна. Рейтинговата агенция очаква подкрепата и евентуалните спасителни мерки на Пекин за затруднените местни власти и държавни предприятия да намалят фискалната, икономическата и институционалната сила на страната, пише CNBC.

Moody's запазва дългосрочния рейтинг "А1" на държавните облигации на Китай, но същевременно очаква годишният растеж на БВП на страната да се забави до 4% през 2024 г. и 2025 г. и да достигне средно 3,8% от 2026 г. до 2030 г.

Структурните фактори, включително слабите демографски показатели, ще доведат до спад до 3,5% до 2030 г., посочва Moody's.

Икономическата суперсила на Китай: Невиждан спад от ерата на Мао насамИнвеститорът Ручир Шарма отхвърля реалния ръст на БВП като измерител на икономическия растеж


Този ход подчертава опасенията относно нарастващите нива на дълга и въздействието им върху по-широкия растеж във втората по големина икономика в света, тъй като Пекин прибягва до фискални стимули, за да подкрепи местните правителства и да овладее разрастващата се дългова криза сред строителните предприемачи в страната.

"Промяната в прогнозата отразява и повишените рискове, свързани със структурно и трайно по-ниския средносрочен икономически растеж и продължаващото свиване на сектора на недвижимите имоти", се казва в изявление на рейтинговата агенция, публикувано на 5 декември. "Тези тенденции подчертават нарастващите рискове, свързани с ефективността на политиките, включително предизвикателството да се разработят и приложат мерки, които подкрепят икономическото ребалансиране, като същевременно се предотвратява моралният риск и се ограничава въздействието върху баланса на държавата".

По данни на Reuters суаповете за кредитно неизпълнение в Китай (цената на застраховката срещу неплатежоспособност на правителството) се повишават с 4 базисни пункта спрямо равнището на затваряне в понеделник.

Разочарованието на Пекин

Китайският пазар на недвижими имоти продължава да върви надолуТой представлява значителна част от икономиката на страната и се нуждае от повече правителствена подкрепа


Министерството на финансите на Китай изразява разочарование от решението на Moody's за понижаване на рейтинга.

"Опасенията на Moody's относно перспективите за икономически растеж и фискалната устойчивост на Китай са излишни. От началото на тази година, в условията на сложна и тежка международна ситуация и на фона на нестабилно глобално икономическо възстановяване и отслабваща инерция, китайската макроикономика продължава да се възстановява и висококачественото развитие непрекъснато напредва", се казва в изявление на министерството.

На 24 октомври Пекин обяви, че е официализирал процеса, позволяващ на местните власти да заемат средства за следващата година - като се започне от четвъртото тримесечие, припомня CNBC, позовавайки се на съобщение, публикувано в китайските държавни медии.

От проверки до изчезващи ръководители: Китайският бизнес под обсадаПрез последното десетилетие Китай навлезе в нова фаза на регулаторен контрол върху частния сектор


Пекин също така предприема рядко срещана фискална ревизия в средата на годината, която включва емитирането на държавен дълг в размер на 1 трилион юана (137 млрд. долара) - една от най-големите промени в националния бюджет от години насам. Сумата е предназначена за възстановяване на райони, тежко пострадали от природни бедствия като историческите наводнения това лято и за предотвратяване на други подобни катастрофи.

Moody's мотивира решението си и с увеличението на трансферите на централното правителство към регионалните и местните власти с 1,6 трлн. юана през 2022 г. спрямо 2021 г., което отчасти, но само временно, компенсира загубените приходи от продажбата на земя в размер на 2 трлн. юана.