Мексиканската армия атакува малък брой действащи нарколаборатории за фентанил всеки месец, въпреки натиска на САЩ.

През март Reuters съобщи, че властите в Мексико са преразгледали броя на обискирани лаборатории, като са включили стотици неактивни в списъка с конфискации.

Нови данни, получени от агенцията през август от Министерството на отбраната (SEDENA) обаче показват, че от 527 лаборатории, претърсени в първите седем месеца на тази година, само 24 са били "активни".

Прекъсването на потока от незаконен фентанил от Мексико е основен приоритет за администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, която засили натиска върху правителството на Лопес Обрадор да увеличи издирването на тайни лаборатории на мексиканска територия.

Добавянето на откритите неактивни лаборатории, които може да са били изоставени от години, към броя на конфискациите в Мексико е довело до увеличаване на резултатите на Лопес Обрадор на фона на натиска от страна на Вашингтон, казва Гилермо Валдес, граждански ръководител на шпионската служба на Мексико от 2007 до 2011 г.

"SEDENA уронва престижа си, като променя данните. Кой ще им повярва след това?" – допълва Валдес, който критикува стратегията на Лопес Обрадор за сигурност.

Предозирането с наркотици струва на щатската икономика $1 трлн. годишноОт 1999 г. насам предозирането с наркотици е отнело живота на над 1 милион души в САЩ, което е над два пъти повече, в сравнение с броя на починалите хора от огнестрелни оръжия или след пътни инциденти

След срещата си с Джо Байдън през ноември, за да обсъдят миграцията и трафика на наркотици, Обрадор, който преди това твърдеше, че фентанилът не е мексикански проблем, заяви, че страната му "се ангажира да продължи да помага за предотвратяване на навлизането на химикали и фентанил" в САЩ.

Почти всички лаборатории, включени в данните на SEDENA от август, са обозначени като съоръжения за производство на метамфетамин и не са докладвани лаборатории за производство на фентанил.

Това е в унисон с доскорошните изявления на Мексико, че на негова територия не се синтезира фентанил - твърдение, отхвърляно от Вашингтон и трафикантите. Мексико твърди, че синтетичният наркотик е внесен от наркокартели от Азия.

Новите данни от август противоречат на видеозапис, представен от SEDENA през април, в който се казва, че служителите са открили 37 обекта, в които прекурсори се превръщат в готов фентанил и се пресоват в хапчета.

Мексиканските картели увеличават производството на синтетични наркотициКонфискуваните количества на синтетичния опиоид фентанил скачат с 525% през първите три години на настоящата администрация

Служител на SEDENA, разговарял с Reuters при условие за анонимност, е заявил, че престъпните организации често оставят лабораториите неактивни между циклите на синтез на наркотици, което означава, че лаборатория, класифицирана като "неактивна" в набора от данни от август, може да е била използвана отново за производство на наркотици, ако не е била претърсена от SEDENA.

Американската служба за борба с наркотиците (DEA) препрати въпросите на Reuters относно данните към Държавния департамент, който заяви, че работи с Мексико за "повишаване на ефективността на сътрудничеството в областта на сигурността" и признава предизвикателствата пред Мексико при конфискуването и унищожаването на лабораториите.

Говорител на Белия дом заяви, че Мексико и САЩ работят рамо до рамо за справяне с трафика на фентанил и "сме благодарни за ангажимента, който президентът Лопес Обрадор пое, за да се изправи срещу предизвикателството чрез вътрешни усилия" и с чуждестранни партньори.

Друг американски правителствен служител обаче заяви, че Мексико не информира САЩ колко от обиските на лабораториите на SEDENA са извършени в действащи лаборатории в сравнение с обиските на изоставени такива.

Епидемия от предозиране - битката на САЩ с фентанила става все по-труднаПървият скок на смъртните случаи се регистрира през 2015 г. Оттогава ръстът се запазва заедно с данните за все по-голямото разпространение

Ванда Фелбаб-Браун, старши научен сътрудник в института "Брукингс", непартиен мозъчен тръст, заяви, че докладът на Reuters "само потвърждава как данните се манипулират, за да се успокоят САЩ, без да се полагат сериозни усилия за борба с производството и трафика на фентанил". Мнението ѝ е подкрепено от сенатора републиканец Чък Грасли, съпредседател на сенатската група за международен контрол на наркотиците.

Данните сочат, че Мексико "води въображаема война срещу наркотиците, предназначена да печели политически точки, а не да спасява човешки животи", казва Грасли, консервативен републиканец.

Според двама настоящи и двама бивши трафиканти, които заявиха, че не са изненадани от съобщенията за откриването на толкова много неактивни лаборатории, откриването им понякога е свързано с тайно споразумение между картелите и армията.

Двама действащи трафиканти от северния щат Синалоа, гореща точка за трафик на фентанил, заявиха, че е обичайно картелът да предава наркотици или местоположението на лабораториите на приятелски настроени войници, които изнасят информация за планирани военни действия срещу престъпни групи.

Един от трафикантите, който отказа да бъде идентифициран, заяви, че спецакциите в лабораториите често са били само "за шоу".

Четиримата трафиканти заявиха, че членовете на картела изграждат взаимоотношения с армейските командири, като подкупват войниците и им помагат да впечатлят началниците си в замяна на сътрудничество по отношение на военните операции и защитата на ценни активи.

Европа трябва да се подготви за криза, свързана със смъртоносния фентанилСпоред Европейския доклад за наркотиците за 2023 г. през 2021 г. в ЕС са били ликвидирани общо 434 незаконни лаборатории за производство на синтетични наркотици

Reuters не можа да провери по независим начин твърденията на трафикантите и те не посочиха конкретни случаи или военни командири, участвали в такива сделки. SEDENA и други правоприлагащи агенции не отговориха на запитванията за коментар от агенцията.

При встъпването си в длъжност Лопес Обрадор промени политиката на Мексико в областта на сигурността, като изостави предишната стратегия за "кралските главатари", която допринесе за разрастването на насилието в цялата страна. Той предпочете по-малко конфронтационен подход, който се опитва да се справи с първопричините за насилието, като например бедността, допълва Reuters.