В среда на бърз технологичен напредък, геополитически и икономически промени, динамични пазари на труда и ново поколение потребители и служители, да се трансформират в темпото на задаващите се промени е от решаващо значение за бизнеса.

Със старта на 2024 г. Profit.bg търси прозрения от топ експерти и мениджъри, които управляват компании от различни индустрии, както и ръководители на организации и институции в икономическата и финансова сфера.

Целта на проекта е да събере лидерските гледни точки и прогнози за тенденциите през 2024 г., които ще влияят на икономиката, бизнес стратегиите, пазара на труда, взаимоотношенията със служителите, скоростта на внедряването на високи технологии, справянето с най-сериозните глобални предизвикателства.

Поредицата стартира с Марк Валдер, главен изпълнителен директор на швейцарска медийна група Ringier AG и продължава с Петър Ризов, който пое управлението на eдин oт нaй-гoлeмитe и пepcпeктивни дocтaвчици нa плaтeнa caтeлитнa и интepaктивнa тeлeвизия - Булсатком ЕООД - през декември 2022 г.

Кои според вас ще са глобалните икономически и финансови предизвикателства през настоящата година?

Преди всичко текущите военни конфликти в Европа и Близкия Изток ще продължат да влияят на икономиката и да правят бизнес средата трудна за прогнозиране. Тенденциите, които очаквам да видим през новата 2024 година, са свързани със задържане нивата на инфлацията и лихвените проценти. Най-вероятно централните банки ще спрат с увеличението на ОЛП и е възможно да станем свидетели на обратната тенденция.

При всички положения ще трябва да следим изкъсо цената на петрола, лихвените проценти в САЩ, както и цялостното развитие на китайската икономика, за да придобием по-ясна представа за посоката на глобалната икономика през 2024 г.

Като цяло следващото "горещо" място за растеж е Африка и очаквам с нетърпение да видя как ще продължат опитите на Китай, Русия, САЩ и европейските страни да си "поделят" икономически континента, както и доколко самите африкански държави ще се еманципират и ще се опитат сами да се възползват от огромните възможности на континента с най-младо и бързо растящо население и огромни ресурси.

Икономиката навлиза в нов суперцикъл с водещи фактори AI и декарбонизациятаСуперциклите обикновено се определят като продължителни периоди на икономическа експанзия, често съпроводени с нарастващ БВП, силно търсене на стоки, водещо до по-високи цени и високи нива на заетост

На кои пазарни терени очаквате да има най-големи възможности за икономически растеж?

Интересен е фактът, че въпреки очакваната световна рецесия (която всъщност не се случи, най-вече заради ниските нива на безработица), доста индустрии отбелязаха растеж, като например туризъм, военна промишленост, транспорт и др. При част от тях това се случи след пандемията, както и последвалото възстановяване, а при други заради военните конфликти. Очаквам и през 2024 г. тази тенденция да се запази.

Как вашата компания се подготвя за справяне с потенциалните икономически предизвикателства и да се възползва от възможностите през 2024 г.?

Булсатком запазва своя фокус върху доброто клиентско обслужване, доставянето на качествена услуга и конкурентно съдържание. Вярваме, че комбинацията от тези три базови, но изключително важни неща, би била достатъчна, за да се справим с икономическите предизвикателства, които ще ни поднесе 2024 г. Ще продължим да бъдем алтернатива на "големите" международни телекоми, защото смятаме че българският потребител заслужава да има избор и вярваме в свободната и честна конкуренция.

Растеж и догонване: Какво е възможно през 2024 г.Лъчезар Богданов, ИПИ: Бърз икономически растеж за България ще е постижим само при отключване на инвестиционния потенциал

Какъв е най-благоприятният икономически сценарий за България според вас и може ли да бъде постигнат той?

Бизнесът в България има нужда от предвидимост и стабилност.

За съжаление в последните години постоянно променящата се политическа ситуация и общата нестабилност не се отразяват добре на страната ни в икономически план. Появяват се политически субекти с крайни популистки изказвания и това със сигурност не помага за стабилизиране на ситуацията.

Наблюдава се и колебание в чуждестранните инвеститори, които търсят стабилност и предвидимост, и бързо променящата се ситуация в България ги плаши.

Благоприятният сценарий за България според мен би бил ясна позиция и последователна политика по основни икономически въпроси като: стабилна данъчна политика; бюджетна дисциплина; реформиране и оптимизиране на администрацията и присъединяване към Еврозоната.

Това би довело и до привличане на външни инвеститори, в момент в който много глобални компании търсят места в Европа където да реализират инвестиционните си програми поради споменатите вече военни конфликти и нарушени глобални доставки по време на COVID-19 кризата.

5 начина, по които изкуственият интелект променя света ниОт образованието до политиката – AI навлиза експанзивно във всяка обществена сфера

Какво очаквате да се случи в бързо развиващата се среда на изкуствен интелект и автоматизация?

Преди всичко трябва да се научим да ползваме AI правилно и бих казал, че има още много да се свърши в тази посока. Някои компании вече са доста напреднали в това отношение, но като цяло проникването, особено на територията на нашата страна, е все още слабо.

Ще продължат да бъдат автоматизирани много процеси, за да се повиши конкурентоспособността и да имат служителите време и възможност да развиват своята креативност и да търсят нови възможности за развитие на компаниите, в които работят.

Как Булсатком възнамерява да използва тези технологии, за да стимулира иновациите и да поддържа конкурентно предимство?

Ще продължим с дигитализацията и автоматизацията, там където е възможно, без да забравяме че нашите клиенти имат нужда да общуват и с живи хора, не само с машини.

Пет жизненоважни въпроса за развитието на изкуствения интелектГенериративният AI вероятно ще мине по пътя на интернет – с неговите добри и лоши страни

Как според вас би изглеждал светът в края на 2024 г. при сценарий на още по-скоростно развитие на AI технологиите?

Трудно е да се прогнозира, защото в публичното пространство вече има и доста апокалиптични сценарии за бъдещото развитието на AI.

Стартираха опити на глобално и държавно ниво да се въвеждат регулации в това отношение. Вярвам, че въпреки бързото развитие на изкуствения интелект и скоростното му навлизане в работните процеси, отличаващият елемент за един бизнес, това което прави компаниите наистина открояващи се на фона на останалите, са техните служители.

Какви ще са водещите тенденции и предизвикателства по отношение на привличането и управлението на таланти в контекста на предпочитания дистанционен режим на работа от служителите?

Въпреки че през последните години бяхме свидетели на една по-неформална работна среда, а именно тази от вкъщи, всъщност голяма част, дори и IT компаниите, постепенно се връщат към традиционния работен процес от офиса. Предполагам, че предстоящата година ще запази същите тенденции.

Когато говорим за работа с хора, предизвикателства винаги има, но най-добрият начин за задържане на ценните кадри в дадена компания, е да им бъде предоставяна възможността да бъдат самостоятелни и да им бъде давана редовна и коректна обратна връзка за това как се справят с поставените задачи.

Бизнес, финанси, технологии: Шест прогнози за водещите сектори през 2024 г.Какво ни очаква в бъдеще не може да се твърди със сигурност, но CNN публикува прогнозите на водещи експерти по отношение на икономиката, изкуствения интелект и бизнеса за 2024 г.

Важно е работодателите да позволяват на своите служители да грешат и да се учат ефективно от собствените си грешки, като същевременно им помагат да не ги допускат отново.

Как развитието на AI инструментите ще продължи да променя пазара на труда през 2024 г.? Ще има ли заменени от изкуствен интелект служители или ще има по-продуктивни служители?

Най-вероятно ще бъдем свидетели и на двете тенденции. Част от механичната и монотонна работа ще бъде заменена от автоматизирани действия с помощта на изкуствения интелект, а от друга страна служителите ще имат възможност да отделят време на ключовите бизнес задачи - като това да планират, анализират и тестват различни стратегии за постигане на поставените им цели.

С висок потенциал, а не с високи постижения: Бъдещето е на тези служителиСтремежът към наемане на служители с висок потенциал придобива ново ниво на значение в свят, управляван от технологиите

Върху повишаването на кои работни умения трябва да се фокусира бизнесът?

Напоследък ставаме свидетели как умения като комуникативност, лидерство, екипна работа, толерантност, гъвкавост, мислене, креативност и способност за бързо решаване на проблеми са наистина търсени качества в един служител.

В една динамична работна среда, каквато е и телеком индустрията, тези умения са от изключителна важност, за да можем да предоставяме качествена услуга на нашите клиенти по възможно най-добрия начин.

Философията на Булсатком е да бъдем честни и открити както към своите служители, така и пред своите потребители. Да даваме навременна обратна връзка и да решаваме бързо възникнали проблеми.

„Стани и се състезавай“: Сатя Надела като победител във фиаското на OpenAIГлавният изпълнителен директор на Microsoft направи огромен залог в най-горещата компания за AI в света. Сега той е още по-близък с лидера ѝ Сам Алтман

За хора с какъв профил, опит и умения ще се конкурират компаниите през 2024 г?

Едно от най-търсените и ценени умения в бизнес индустрията ще бъде така наречената емоционална интелигентност. Все по-често се говори за това как умението за контрол на собствените емоции в работна среда ще бъде едно от най-важните лидерски качества.

Несъмнено, за да сме добри лидери е необходимо също така да можем да мотивираме хората, които работят заедно с нас, както и да ги вдъхновяваме да следват точно нашия мениджърски пример, показвайки им, че имат още какво да научат от нас като ръководители и личности със сериозен бизнес и житейски опит.