Начинът, по който работим, трябва да се промени и моментът за това е сега.

В днешно време служителите по цял свят са изправени пред сериозни предизвикателства - от включването на нови технологии в работния процес до ориентирането в постоянно променящия се пейзаж на връщането в офиса и работата от разстояние.

Различията в начините, които екипите и компаниите избират като форма на сътрудничество, създава още повече неравнопоставеност в работната среда.

През 2024 г. обаче те могат да отговорят на голяма част от тези предизвикателства, като внедрят гъвкава работна среда и въведат структура в подкрепа на използването на AI технологии на работното място, пишат FastCompany.

Така ще бъде създадена справедлива среда за сътрудничество, в която служителите имат еднакви възможности, независимо дали са в офиса или у дома.

Пазарът на труда се трансформира: Какви професии търси ЕвропаВ перспективата за тази година, най-бързо растящите позиции са свързани с устойчивостта, изкуствения интелект и развитието на бизнеса

Как се създава гъвкава работна среда

Екипите все още се опитват да разберат как най-добре да изградят сътрудничат между отдели и локации.

Всъщност, няма универсален подход за начина на работа.

Това, което може да е идеалното взаимодействие за един член на екипа, може да е различно за друг и е важно да се предоставят гъвкави начини за комуникация, сътрудничество и вземане на решения, вместо да се разчита на инструкции отгоре надолу.

Даването на възможност на екипите непрекъснато да тестват това, върху което работят и да правят промени, ако е необходимо, ще доведе до по-усъвършенстван и успешен краен продукт или резултат.

Насърчавайте открит, непрекъснат диалог между екипите и заинтересованите страни, така че корекциите и обратната връзка да могат да се прилагат в реално време.

Краят на лоялността: Може ли връзката компания-служител да бъде спасенаРазочарованието, което служителите трупат, е това, което учените наричат нарушение на психологическия договор

Ролята на AI в ежедневната работа

AI има силата да разшири нашите идеи и да върне времето на екипите, за да се съсредоточат върху най-въздействащата работа.

Ето няколко примера за използването на AI в четири различни категории:

  • Генеративни: Използва се за генериране на текст или изображения в отговор на подкана
  • Подпомагане: Използва се за подобряване на съществуващо съдържание
  • Запитване: Използва се за предоставяне на отговор на изричен въпрос
  • Съветване: Използва се за предоставяне на препоръка на по-отворени въпроси
  • Залез на таланти: Как и защо IT индустрията загуби блясъка сиДоскоро длъжности в сферата на технологиите, особено при големи играчи като Meta, Alphabet и Amazon, се смятаха за едни от най-желаните, с шестцифрени заплати, бонуси и участие в най-модерните иновации

    Равноправно сътрудничество

    Хибридният модел доведе до неравнопоставеност в начина, по който екипите си сътрудничат в различна среда.

    Например, случвало ли ви се е да участвате в среща, на която сте единственият човек, който се включва онлайн, докато останалата част от екипа ви е заедно в офиса?

    Това може да ви отчужди и да създаде среда, в която не всеки глас се чува еднакво.

    Ето защо подкрепата на равноправното сътрудничество е от изключително значение за работния процес.

    Може например да предоставите на екипите място, където да съгласуват следващите стъпки след среща или брейнсторминг, като включите всички, които не са могли да се присъединят към разговора или не се чувстват комфортно да говорят в групова среда.

    Спорът се разгаря: Служителите искат гъвкавост, работодателите – не Много работодатели отстъпват от гъвкавите условия на труд и прибягват до наблюдение на служителите, за да следят присъствието им в офиса

    Лидерите на работното място също би трябвало да включат тези практики в процесите на своите екипи.

    Резултатът е много по-голям от това просто да сте в крак с времето; това е създаването на работна среда в полза на вашите екипи, предлага им повече начини за свързване и сътрудничество, помага им да пестят време всеки ден и им гарантира, че техният глас се чува и оценява, допълват FastCompany.