Спадът в бизнес активността в еврозоната се забавя през февруари, което показва признаци на възстановяване, след като доминиращият сектор на услугите прекъсва шестмесечната си серия на спад и компенсира влошаването в производството, показва проучване, цитирано от Reuters.

Миналата година икономиката на блока беше в застой, като се представяше по-слабо от останалата част на света, тъй като доскорошният локомотив Германия се бореше с индустриално неразположение, което не дава признаци на отслабване.

Предварителният съставен PMI индекс на Hamburg Commercial Bank, изготвен от S&P Global, се повишава до 48,9 този месец спрямо 47,9 през януари, изпреварвайки очакванията в анкетата на информационната агенция за 48,5, но отбелязвайки деветия си месец под нивото от 50, разделящо растежа от свиването.

"Бързите PMI индекси за февруари показват, че еврозоната може би е на бавна писта към възстановяване. Въпреки обнадеждаващите данни, все още смятаме, че икономиката ще се затрудни да набере скорост през тази година", коментира Лео Баринку от Oxford Economics.

Икономическият спад в Германия, най-голямата икономика в Европа, се задълбочи този месец, тъй като лекото подобрение на активността в сферата на услугите не успя да компенсира изненадващо рязкото влошаване в производството. Спадът на бизнес активността във Франция обаче се понижи значително, а бизнес доверието се повиши до седеммесечен връх.

Европейската комисия заяви в четвъртък, че икономиката на Европейския съюз е по-силна благодарение на фонда за възстановяване, създаден за стимулиране на растежа след пандемията.

Във Великобритания икономиката запазва темпото си от началото на 2024 г. със силен растеж на компаниите от сектора на услугите, но инфлационният натиск вероятно ще запази предпазливостта на Английската централна банка по отношение на намаляването на разходите по заемите.

Изненада в сферата на услугите

Оптимизмът се повишава в целия валутен съюз, а компаниите увеличават броя на служителите с най-бързия темп от юли насам - знак, че очакват инерцията да продължи. Индексът на заетостта се повишава от 50,1 до 51,2.

PMI индексът в сферата на услугите в еврозоната скача до 50,0 от януарските 48,4, като значително надхвърля очакванията на анкетираните от Reuters за 48,8.

Но отново, както и през януари, се наблюдават признаци на инфлационен натиск, като индексът на производствените цени в услугите се повишава. Този на производствените цени се повишава до деветмесечен връх от 56,9 спрямо 56,3.

"Това ще подкрепи онези членове на Управителния съвет на ЕЦБ, които твърдят, че е твърде рано да се обмисля намаляване на лихвените проценти", посочва Андрю Кенингам от Capital Economics.

Европейската централна банка запази лихвените проценти на рекордно високото ниво от 4% миналия месец и потвърди ангажимента си за борба с инфлацията, дори когато инвеститорите заложиха на по-ниски разходи по заемите през тази година. Официалните данни, потвърдени в четвъртък, сочат, че инфлацията през януари е 2,8%, което е значително над целта на ЕЦБ от 2%.

Все пак очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ през следващото тримесечие се засилват, въпреки че в четвъртък паричните пазари намалиха залозите си за размера на намаленията през тази година.

Спадът в преработващата промишленост се задълбочава този месец, като нейният PMI индекс спада от 46,6 на 46,1, опровергавайки очакванията на анализаторите за повишение до 47,0. От юли 2022 г. насам той е под 50 пункта.