През последните месеци секторът на жилищното строителство в Германия става все по-зле. Икономическите данни показват тревожна картина, а лидерите в него изглеждат все по-неспокойни.

"Бих казал, че секторът на жилищното строителство е в криза на доверието", коментира пред CNBC Доминик фон Ахтен, председател на германската компания за строителни материали Heidelberg Materials. "Има твърде много неща, които са тръгнали в погрешна посока“.

През януари както текущите нагласи, така и очакванията за германския сектор на жилищното строителство паднаха до рекордно ниски нива, според данни на Института за икономически изследвания (Ifo). Показателят за бизнес климата се понижи до отрицателни 59 пункта, а очакванията спаднаха до отрицателни 68,9 пункта през месеца.

"Перспективите за следващите месеци са мрачни", заяви тогава Клаус Волрабе, ръководител на анкетите в Ifo.

Междувременно януарският PMI индекс за строителството в Германия, изготвен от Хамбургската търговска банка, също спадна до най-ниската стойност в историята - 36,3 пункта, след като през декември също беше най-ниската в историята. Показания на PMI под 50 означават свиване, а колкото близо до нулата е числото, толкова по-голямо е свиването.

"От широките строителни категории, наблюдавани от проучването, жилищната дейност остана с най-лоши резултати, като показа темп на спад, който беше един от най-бързите в историята", се посочва в доклада за PMI.

Проблемът натежава и върху цялостната икономика на Германия.

В сряда германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек заяви, че правителството намалява очакванията си за растежа на брутния вътрешен продукт през 2024 г. до 0,2% от предишната оценка за 1,3%. Той добави също така, че по-високите лихвени проценти са основното предизвикателство пред икономиката, като обясни, че именно те са довели до намаляване на инвестициите, особено в строителния сектор.

Светлина в края на тунела?

Данните на Ifo показват, че броят на компаниите, които съобщават за отмяна или липса на поръчки, е намалял леко през януари в сравнение с декември. Но въпреки това 52,5% от компаниите са заявили, че няма достатъчно работа, което според Волрабе натежава на сектора.

"Твърде рано е да се говори за обръщане на тенденцията в жилищното строителство, тъй като трудните условия почти не са се променили", казва той. "Високите лихвени проценти и разходите не улесняват по никакъв начин строителите".

Въпреки това фон Ахтен от Heidelberg Materials предполага, че на хоризонта може да има поне известно облекчение, свързано с добри новини на фронта на лихвените проценти.

"Положителното е, че сега инфлацията в Германия наистина се понижава, може би ЕЦБ е по-близо до намаляването на лихвените проценти, отколкото всички ние мислим. Нека изчакаме и видим, и ако това се случи, тогава очевидно и доверието ще се върне", смята той.

Дори ако намаляването на лихвените проценти е бавно, фон Ахтен казва, че веднага щом "хората видят повратната точка", доверието би трябвало да се върне.

В изказване пред германския парламент относно икономическите перспективи в четвъртък Хабек посочи, че правителството очаква инфлацията да продължи да спада и да се върне към целевото равнище от 2% през 2025 г.

На последното си заседание през януари Европейската централна банка акцентира, че обсъждането на намаляване на лихвените проценти е "преждевременно", въпреки че се наблюдава напредък по отношение на инфлацията. Макар че точният график за намаляване остава неясен, според данни на LSEG пазарите широко залагат първото такова да се осъществи през юни.