Суперавтомобила Valkyrie на Aston Martin струва на купувачите с дълбоки джобове поне 3 млн. долара, но те ще трябва да отделят още повече за поддръжката му.

Сервизното обслужване на екстравагантния модел може да струва на собствениците близо 450 000 долара за три години, което ще постави на допълнително изпитание заможните ентусиасти.

Клиентите, които не изберат да поправят своите Valkyrie чрез британския производител, рискуват да загубят гаранциите си.

Собствениците могат да изберат малко по-евтин сервизен план, който сваля цената на 340 000 долара за три години, пише Fortune.

Тези такси могат да помогнат за увеличаване на приходите на губещия Aston Martin, който води преговори с банкерите си за справяне с надвисналата купчина дългове от около 1,4 млрд. долара. Компанията неколкократно набира парични средства, откакто канадският милиардер Лорънс Строл я спаси през 2020 г.

"Предлагаме редица високоспециализирани планове за обслужване на автомобила, съобразени с индивидуалните изисквания и специфичното използване на нашите клиенти на Valkyrie", казва говорител на компанията пред Fortune.

Поддръжката на модела далеч надхвърля разходите за обслужване на някои други суперколи. Обслужването на Bugatti Chiron струва около 170 000 долара за период от четири години. Четиригодишната удължена гаранция за Bugatti Veyron, покриваща всичко освен гумите, е приблизително 200 000 долара..

Въпреки че е автомобил с ограничена серия, Valkyrie е ключов за увеличаване на приходите на Aston Martin, която заяви, че е доставила 67 броя през първите три тримесечия на 2023 г.

Моделът е един от най-скъпите автомобили в света. Той е проектиран като състезателна кола от Формула 1, способен да генерира необходимото количество притискаща сила, за да даде възможност за бързо шофиране на писта, особено в завои.

Пускането му на пазара беше отлагано многократно, тъй като производителят работеше за отстраняване на проблеми с електрониката.

Aston Martin ограничи модела до 150 купета, 85 открити версии Spider и 40 от варианта AMR Pro, който се използва само на писта. През 2021 г. Bloomberg Intelligence изчисли, че една продажба на Valkyrie има същия принос към приходите като 21 от моделите Vantage V8 на Aston Martin.