Хонконг обяви редица мерки за стимулиране на сектора на недвижимите имоти, включително премахване на десетилетните ограничения, въведени с цел предотвратяване на имотен балон, като част от усилията за съживяване на икономиката, която пострада от рекордното изтичане на таланти и икономическото забавяне в континентален Китай.

Пол Чан, финансов секретар на полуавтономния китайски град, заяви в годишната си реч за бюджета в сряда, че градът ще отмени всички ограничения за закупуване на жилищни сгради и ще премахне налозите върху сделките с имоти. Отмяната ще влезе в сила незабавно.

"Смятаме, че съответните мерки вече не са необходими на фона на настоящите икономически и пазарни условия", заявява Чан пред законодателния орган на града, цитиран от CNN.

Отменените данъци включват налог от 7,5% за купувачите, които не са постоянно пребиваващи в града, както и 7,5% за собствениците на второ жилище. Доскоро тези, които продават жилищата си в рамките на две години след покупката, трябваше да заплащат от 10% до 20%. Това изискване също отпада.

Тези данъци са въведени през 2010 г., за да се охлади някогашният горещ пазар на недвижими имоти в града, който е стълб на икономиката. По онова време официалните лица се опасяват от балон на пазара на жилища, при който цените се покачват над общоприетите за разумни или устойчиви стойности.

Правителството също така ще облекчи политиките за кредитиране на недвижими имоти, за да стимулира търсенето на жилища.

Недвижимите имоти и свързаните с тях отрасли играят ключова роля в икономиката на Хонконг, като съставляват до една пета от брутния вътрешен продукт (БВП) на града. Приходите от продажба на земя съставляват около една пета от фискалните приходи на правителството. Но от миналата година насам цените на недвижимите имоти навлязоха в низходяща спирала. До януари правителственият индекс на цените на жилищата се понижаваше девет поредни месеца, което е най-дългата серия от спадове от две десетилетия насам. Към миналия месец той бе спаднал с 23% спрямо пика си през септември 2021 г.

В речта си за бюджета в сряда Чан заявява също така, че правителството ще задели 1,09 млрд. хонконгски долара (139 млн. щатски долара) за финансиране в подкрепа на туристическата индустрия, включително за организиране на шоута с фойерверки и дронове всеки месец на пристанище „Виктория“.

Икономиката на Хонконг се бори да възвърне динамиката си, откакто отново отвори врати след повече от две години самоналожена изолация заради пандемията. През 2023 г. БВП на страната нарасна с 3,2% благодарение на ниската база през 2022 г., но това не отговори на пазарните очаквания. Първоначалният бум в туризма и потреблението се забави в рамките на няколко месеца след повторното отваряне.

Освен със слабия пазар на жилища, Хонконг се бори и с рекордно изтичане на таланти и с разклатен фондов пазар, като и двете могат да се влошат с охлаждането на отношенията между Пекин и Вашингтон. Фондовата борса в Хонконг, на която са регистрирани много от най-големите и важни китайски компании, стана по-малко популярна сред международните инвеститори. Индексът Hang Seng спадна с 14% през 2023 г., което го превърна в един от най-лошо представящите се индекси в световен мащаб. В края на миналата година фондовата борса в града беше изпреварена от Националната фондова борса на Индия (NSE) като седмата по големина борса в света.

Статутът на Хонконг като финансов център на Азия също е застрашен, тъй като правителството настоява да се приеме спорен закон за националната сигурност, който може да има дълбоки последици за международните компании.