Президентът Владимир Путин за пореден път заплаши западните страни, че рискуват да провокират ядрена война, ако изпратят войски да се бият в Украйна, предупреждавайки, че Москва разполага с оръжия, за да удари цели във всяка една точка.

Войната в Украйна предизвика най-тежката криза в отношенията на Москва със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г. Путин и преди е говорил за опасностите от пряка конфронтация между НАТО и Русия, но анализаторите определят ядрената му заплаха от четвъртък като една от най-категоричните.

Обръщайки се към законодатели и други членове на елита на страната, 71-годишният Путин повтори обвинението си, че Западът се стреми да отслаби Русия и предположи, че западните лидери не разбират колко опасна може да бъде намесата им в това, което той определи като вътрешните работи на Русия.

Той предшества своето ядрено предупреждение с конкретна препратка към идеята, издигната от френския президент Еманюел Макрон в понеделник, европейски членове на НАТО да изпратят сухопътни войски в Украйна - предложение, което бързо беше отхвърлено от Съединените щати, Германия, Великобритания и други.

"Западните нации трябва да осъзнаят, че ние също имаме оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия. Всичко това наистина може да доведе до конфликт с използване на ядрени оръжия и унищожаване на цивилизацията. Не разбират ли това?!" каза Путин, цитиран от Reuters.

Говорейки преди президентските избори на 15-17 март, когато е сигурно, че ще бъде преизбран за нов шестгодишен мандат, той похвали „значително модернизирания ядрен арсенал на Русия, най-големият в света“.

„Стратегическите ядрени сили са в състояние на пълна готовност“, каза той, отбелязвайки, че новото поколение хиперзвукови ядрени оръжия, за които той заговори за първи път през 2018 г., или е разгърнато, или е на етап, в който разработването и тестването са завършени.

Видимо ядосан, Путин предложи на западните политици да си припомнят съдбата „на онези като Адолф Хитлер от нацистка Германия и Наполеон Бонапарт от Франция“, които неуспешно нахлуха в Русия в миналото.

„Но сега последствията ще бъдат много по-трагични“, каза Путин. „Те смятат, че войната е карикатура“.

По думите му западните политици са забравили какво означава истинска война, защото не са били изправени пред същите предизвикателства пред сигурността като руснаците през последните три десетилетия.

Повече войски на западната граница

Руските сили сега имат инициативата на бойното поле в Украйна и напредват на няколко места, каза още Путин:

„Русия също трябва да увеличи войските, които е разположила по западните си граници с Европейския съюз, след като Финландия и Швеция решиха да се присъединят към военния съюз на НАТО“.

Лидерът на Кремъл отхвърли предположенията на Запада, че руските сили може да преминат отвъд Украйна и да атакуват европейски страни, определяйки ги като „глупости“, добавяйки, че Москва няма да повтори грешката на Съветския съюз и да позволи на Запада да я „вкара“ в надпревара във въоръжаването, която ще изяде твърде много от бюджета ѝ.

„Затова нашата задача е да развием отбранително-промишления комплекс по такъв начин, че да увеличим научния, технологичния и индустриалния потенциал на страната“, акцентира той.

По думите му Москва е отворена за дискусии относно ядрената стратегическа стабилност със Съединените щати, но „Вашингтон няма истински интерес от подобни разговори и е по-фокусиран върху изказването на неверни твърдения относно предполагаемите цели на Русия“.

"Напоследък има все повече и повече необосновани обвинения срещу Русия, например, че уж ще разположим ядрени оръжия в Космоса. Такива намеци са трикове, за да ни въвлекат в преговори при техните условия, които са благоприятни само за Съединените щати", смята Путин. „В навечерието на президентските избори в САЩ те просто искат да покажат на своите граждани и на всички останали, че все още управляват света“.

Руският президент смята също така, че Русия е изправена пред заплахи от „международен тероризъм“ и предизвикателствата за нейния суверенитет, отправени от „колониалния Запад“, който според него се опитва да „внесе раздор в нашия дом“. Той похвали руските граждани, индустрии и предприятия, както и войските на страната в Украйна за усилията им в „защитата на родината“.

„Например ние отблъснахме агресията на международния тероризъм, запазихме единството на страната, спряхме разкъсването й, подкрепихме нашите братя и сестри и желанието им да бъдат с Русия“, каза той и добави : „Нашата Родина отстоява своя суверенитет и сигурност“.

Речта беше изнесена пред около 1000 депутати и официални лица, религиозни лидери, дипломати и журналисти.